Fostul rege spaniol Juan Carlos, vizat de o anchetă parlamentară asupra unor ‘suspiciuni de spălare de bani’

Publicat:

Podemos, partidul de stânga radicală aflat la putere în Spania, a cerut joi o comisie de anchetă parlamentară asupra unor “suspiciuni de spălare de bani” care îl vizează pe fostul rege Juan Carlos, în urma unor informaţii de presă privind o investigaţie în Elveţia, relatează AFP, scrie agerpres.

“Vom lucra pentru a crea o comisie de anchetă (parlamentară) asupra unor activităţi presupus corupte ale lui Juan Carlos de Bourbon”, a scris pe Twitter Pablo Echenique, lider al acestei formaţiuni deschis republicane care a intrat în ianuarie într-un guvern de coaliţie cu socialiştii premierului Pedro Sanchez.


Citește și : Marea Britanie evocă ‘divergenţe importante’ în negocierea relaţiei viitoare cu UE

Mai multe partide mici de stânga sau separatişti catalani au cerut la rândul lor o astfel de comisie.

Podemos a solicitat încă de dinainte de a intra la putere formarea unei astfel de comisii, însă s-a izbit de refuzul socialiştilor şi al dreptei. Juan Carlos este protejat de imunitatea sa din timpul anilor în care s-a aflat la conducerea statului (noiembrie 1975 – iunie 2014).

Cotidianul elveţian La Tribune de Geneve a scris marţi că Juan Carlos a primit, în 2008, 100 de milioane de dolari din partea regelui Abdullah al Arabiei Saudite prin contul din Elveţia al unei entităţi panameze al cărei unic beneficiar era.

În 2012, o parte din această sumă, 65 de milioane de euro, a fost donată de rege fostei sale amante, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, a adăugat cotidianul.

Citând surse apropiate de acest dosar, La Tribune de Geneve a mai scris că aceste tranzacţii se află în centrul unei anchete penale deschise în 2018 la Geneva, în Elveţia, pentru “suspiciune de spălare de bani în formă agravată”.

Contactată, procuratura din Geneva nu a răspuns joi solicitărilor AFP.

“Nu ştim pentru care motiv” a primit regele această sumă, însă “o democraţie modernă nu îşi poate permite ca acest tip de suspiciuni, de îndoieli să planeze asupra celui care a fost şeful statului timp de mai multe decenii”, a subliniat Pablo Echenique.

Citește și : Pompeo denunţă ancheta ‘nechibzuită’ a CPI pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afganistan

Într-o reacţie transmisă agenţiei France Presse, avocatul Corinnei zu Sayn-Wittgenstein, Robin Rathmell, a confirmat că clienta sa “a primit în 2012 un cadou nesolicitat din partea regelui emerit, pe care el l-a descris ca o formă de donaţie pentru ea şi pentru fiul ei, pentru care avea o afecţiune”.

Această donaţie a fost “clar” înregistrată ca un cadou, iar băncile au efectuat verificările necesare în legătură cu aceste fonduri, a adăugat el.

Juan Carlos a abdicat în 2014 în favoarea fiului său Felipe, după 39 de ani de domnie al cărei final a fost afectat de scandaluri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.