X

Fostul şef al agenţiei chineze de supraveghere a internetului, anchetat pentru corupţie

Fostul director al Administraţiei chineze a spaţiului cibernetic, Lu Wei, artizanul înăspririi cenzurii pe internet în China, a fost plasat sub anchetă pentru corupţie, au anunţat autorităţile de la Beijing, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Comisia centrală pentru inspecţia disciplinei, autoritatea anticorupţie a Partidului Comunist Chinez, a comunicat marţi seară că Lu Wei, 57 de ani, este suspectat de ‘grave încălcări ale disciplinei’.

Citeşte şi: Un avion militar american S-A PRĂBUŞIT în mare. La bord se aflau 11 persoane

Nu au fost făcute alte precizări, dar termenul se referă în general la fapte de corupţie, abuz de putere sau îndepărtare de la linia oficială trasată de liderul chinez Xi Jinping.

Lu Wei a fost numit la conducerea Administraţiei în 2013, fiind însărcinat cu supravegherea controalelor conţinuturilor pe internet. În 2015, publicaţia americană Time l-a citat printre cele mai influente 100 de personalităţi din lume.

La mijlocul lui 2016 a fost înlăturat din funcţie, dar şi-a păstrat postul de ministru adjunct al propagandei.

Mai mult de 1,3 milioane de oficiali chinezi au fost sancţionaţi pentru corupţie de la venirea la putere a lui Xi Jinping în 2012, potrivit guvernului.

Lu Wei a fost primit de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, în 2014 la sediul din California al companiei. El a figurat de asemenea într-o ‘fotografie de familie’ alături de responsabili ai giganţilor IT americani şi de preşedintele Xi în timpul vizitei acestuia în SUA în 2015.

Citeşte şi: Imagini dramatice cu DEZERTAREA soldatului nord-coreean

Facebook, la fel ca alte platforme occidentale precum Instagram, YouTube sau Twitter, nu poate fi accesat din China.

‘Libertatea fără ordine nu există’, a declarat Lu în 2015 pentru a justifica politica de control al internetului. 

Tags: ChinainternetLu WeiXi Jinping
Categorii: Știrile zilei