X

Fostul şef antidrog din Filipine este acuzat de CORUPŢIE

Fostul şef al poliţiei filipineze, însărcinat să aplice politica preşedintelui Rodrigo Duterte de luptă împotriva drogurilor, va fi pus sub acuzare pentru corupţie, după ce ar fi protejat poliţişti care erau implicaţi în traficul de stupefiante, a anunţat joi Ministerul Justiţiei, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Oscar Albayalde a demisionat în octombrie după ce a fost şef al poliţiei mai bine de un an, timp în care a condus o politică de represiune contra drogurilor.

Citeşte şi: Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs în sudul Mexicului

Plecarea sa intempestivă a aruncat o umbră asupra războiului împotriva traficanţilor de droguri, care a făcut mii de morţi, dar este în continuare susţinut de mulţi filipinezi.

Ministerul Justiţiei a declarat că procurorii au găsit un “motiv valabil” pentru a-l pune sub acuzare pe Albayalde. El nu i-ar fi sancţionat pe poliţiştii acuzaţi că nu au raportat confiscarea a 163 de kilograme de droguri şi 9,7 milioane de pesos (170 milioane de euro) în timpul unor raiduri ale forţelor de ordine.

Comunicatul ministerului precizează că alţi 13 poliţişti au fost acuzaţi de trafic de droguri şi corupţie pasivă în timpul unei operaţiuni efectuate în provincia Pampanga, situată la nord de Manila.

În mai multe rânduri, Albayalde a negat că i-a protejat pe aceşti poliţişti şi a profitat de drogurile confiscate.

Acuzaţia împotriva lui este pedepsită cu zece ani de închisoare.

Descinderea poliţiei în legătură cu care el este acuzat datează din noiembrie 2013 când era şeful poliţiei din Pampanga.

Acuzaţiile de corupţie şi abuzuri din partea poliţiei nu sunt rare în Filipine, în special în contextul războiului împotriva drogurilor.

Citește și : Senatorii care-l vor judeca pe Trump în procesul de impeachment au depus jurământul

Poliţia a anunţat în decembrie că 5.552 de persoane suspectate de trafic de droguri au fost ucise de la venirea la putere a lui Duterte în iunie 2016.

Potrivit asociaţiilor de apărare a drepturilor omului, numărul real de persoane ucise este de patru ori mai mare, iar aceste omoruri constituie o crimă împotriva umanităţii.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a deschis o anchetă preliminară în februarie 2018 cu privire la violenţele comise în cadrul acestei represiuni feroce vizând traficul de droguri, iar Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a votat pentru o anchetă aprofundată.

Tags: antidrogcoruptieCurtea Penală Internaţională (CPI)filipinemanilaOscar AlbayaldePampanga
Categorii: Știrile zilei