X

Fostul vicepreşedinte al Ecuadorului, Jorge Glas, aflat în greva foamei, a revenit în închisoare

Fostul vicepreşedinte al Ecuadorului Jorge Glas, condamnat pentru corupţie şi aflat în greva foamei de peste trei săptămâni, a revenit în închisoare după o scurtă internare în spital pentru examinări medicale, a anunţat joi Ministerul Justiţiei, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Jorge Glas este într-o stare “stabilă” şi din acest motiv “s-a trecut la transferul său spre centrul de detenţie în care se afla”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Citește și : Fâşia Gaza: Militant islamist palestinian, împuşcat mortal de armata israeliană

Fostul vicepreşedinte, implicat în uriaşul scandal Odebrecht şi care execută o pedeapsă de şase ani de închisoare, a fost transferat miercuri într-un spital din Quito “pentru a-l menţine sănătos” dat fiind că “s-a declarat în greva foamei” de la 21 octombrie, potrivit sursei.

Ministerul a subliniat joi că “garantează securitatea” lui Jorge Glas, dar “nu îşi poate asuma responsabilitatea faptului că el, sau oricare alt condamnat, îşi provoacă singur vătămări corporale”.

Jorge Glas a fost condamnat în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru că a primit 13,5 milioane de dolari din partea grupului brazilian de construcţii Odebrecht.

Pe 21 octombrie, el a fost transferat dintr-o închisoare din Quito într-un alt centru de detenţie din Latacunga (sud), după fuga unui fost ministru al fostului preşedinte Rafael Correa (2007-2017), de asemenea implicat în această afacere de corupţie. El a reacţionat la acest transfer declarându-se în greva foamei.

Citește și : Donald Trump va absenta de la Forumul de pace de la Paris

Vicepreşedinte al lui Rafael Correa din 2013 până în 2017, Jorge Glas a fost reales în funcţie alături de noul şef al statului, Lenin Moreno, pentru un mandat de patru ani, până în 2021. El a fost îndepărtat de la putere în ianuarie din cauza condamnării sale.

Jorge Glas a răspuns de sectoarele strategice ale economiei Ecuadorului în perioada preşedinţiei lui Rafael Correa, şi acesta având probleme cu justiţia pentru presupusa implicare în răpire a unui opozant, în 2012, în Columbia.

Tags: detentieecuadorgreva foameiinchisoareJorge GlasOdebrechtQuito
Categorii: Știrile zilei