X

FOTO/ Euro Marathon 2024: Peste 5000 de oameni au alergat împreună spre un viitor european

FOTO/ Euro Marathon 2024: Peste 5000 de oameni au alergat împreună spre un viitor european

Peste patru mii de alergători profesioniști și amatori au participat, astăzi, la Euro Marathon 2024 pentru a arăta unitatea și dorința moldovenilor de a construi acasă o societate europeană prosperă. Startul maratonului a fost din Piața Marii Adunări Naționale, iar participanții au avut de alergat pe străzile Chișinăului distanțe de până la 10 km. La eveniment au participat mai mulți oficiali care au transmis mesaje de susținere și încurajare. La final, participanții au primit câte o medalie simbolică,scrie radiomoldova.md.

Cursa de alergare s-a desfășurat în centrul capitalei în perimetrul străzilor Ștefan cel Mare – Pușkin – Grigore Vieru – Bănulescu-Bodoni – Pița Marii Adunări Naționale. Majoritatea participanților la maraton au spus că au venit la acest eveniment pentru a promova modul de viață sănătos și pentru a spune un DA ferm aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Suntem în primul rând iubitori de alergare, în al doilea rând susținem parcursul european. Suntem iubitori, o familie întreagă iubim alergatul”;

Citește și: Filmul ‘Anul nou care n-a fost’, răsplătit cu două premii la Veneţia

„Copiii sunt obișnuiți să se implice în activități sportive, maratonul acesta este deosebit pentru noi ca și familie și suntem aici prezenți ca să susținem cauza”;

„Am venit împreună cu familia să participăm la acest frumos eveniment pentru a ne încadra împreună cu copii în viața socială”, au spus oamenii.

Grigore Potrîmba a venit la maraton cu toată familia. Bărbatul spune că prin propriul exemplu își inspiră copiii să adopte modul de viață sănătos.

„E prima dată când participăm, am venit cu toată familia, tata și trei pici. Au venit și colegii de la serviciu, e o provocare nouă pentru noi, au auzit și picii că este maratonul și hai să încercăm”, a relatat bărbatul.

Și alți copii au fost foarte entuziasmați de această experiență.

„Sunt pregătit și vreau să alerg cu părinții. A fost foarte bine, mi-a plăcut experiența, mi-a plăcut totul”, a spus un copil.

Printre participanți au fost observați și demnitari între care membri ai Guvernului și diplomați acreditați la Chișinău.

„În felul acesta noi putem să construim țara, să fim o societate unită, să fim o societate consolidată ca să putem face față și provocărilor, dar și oportunităților care ne așteaptă de-aici încolo”, a menționat Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova.

„Maratonul e o alegorie cât se poate de clară. Punctul de start este, punctul de final este, unde avem de mers este evident, dar până la urmă de noi o să depindă cât de repede o să ajungem acolo”, a subliniat Dan Perciun, ministrul Educației.

„Cred că acest maraton este foarte similar cu procesul de integrare în Uniunea Europeană. Este clar că nu este o distanță scurtă, dar avem un obiectiv comun și voi faceți un pas mic, fac eu un pas mic, facem împreună mulți pași mici”, a declarat Janis Mazeiks, ambasadorul UE.

Cursa de alergări pro-Europa este la prima ediție. În cadrul evenimentului, în centrul Chișinăului a fost amenajat un orășel sportiv. Organizatorii au pregătit un program artistic pentru participanți și spectatori, cu muzică, dansuri, concursuri și animație. La finalul maratonului, toți participanții au primit medalii.

Tags: Euro Marathon 2024Piaţa Marii Adunări Naţionaleviitor european
Social