FOTO/ Victor Parlicov: În Moldova maşinile electrice pot fi folosite deja confortabil, infrastructura fiind suficient de dezvoltată

Un maraton cu mașini electrice a avut loc în R. Moldova. Participanții și-au propus să verifice modul în care deținătorii de autoturisme electrice pot călători pe teritoriul statului. Unul dintre șoferi a fost chiar ministrul Energiei, Victor Parlicov. El a postat pe rețelele de socializare că itinerarul maratonului a fost parcurs în mai puțin de 24 de ore.  

„Toți participanții la maratonul cu maşini electrice FastandGreen 1000 au ajuns la punctul final, la Chişinău, în mai puțin de 24 de ore. Echipa de la Ministerul Energiei al Republicii Moldova a parcurs doar 900 de kilometri, însă l-am savurat pe fiecare. Singura dată când am descărcat bateria la 20% a fost ultima secțiune de traseu, la finish. Am avut la WV ID4 un consum mediu de 15 kWh/100 de kilometri, ceea ce e echivalent cu 1,5 litri de benzină sau motorină.

Concluzia mea este că, în Moldova, maşinile electrice pot fi folosite deja confortabil, infrastructura fiind suficient de dezvoltată”, scrie Victor Parlicov în mesajul său.

CItește și: Producția de vin a Franței ar urma să scadă în acest an cu 18% față de 2023

De asemenea, el a vorbit despre provocările pe care le-a întâmpinat pe drum.

„Au fost momente când a trebuit să aşteptăm rândul nostru la priză, din cauza că adaptorul de la standardul GB/T la CSS nu a funcționat de fiecare dată, iar în acest standard avem mai puține stații de încărcare.

Am observat că astfel de provocări fac posesorii de maşini electrice să devina o comunitate, care îşi împărtăşesc diverse informaţii şi lifehackuri, şi se ajută reciproc.

Anume multiplele standarde pentru încărcare şi reprezintă o provocare, acestea fiind necesar de unificat, aşa cum s-a ajuns la standarde unice pentru telefoane mobile”, a subliniat ministrul Parlicov.