Fotograful iranian Abbas, colaborator al agenţiei Magnum, a murit la Paris la vârsta de 74 de ani

Publicat:

Fotograful iranian Abbas, un colaborator de marcă al agenţiei Magnum, care a acoperit din punct de vedere mediatic numeroase conflicte armate şi revoluţii ce au avut loc pe plan mondial, a murit miercuri la Paris la vârsta de 74 de ani, informează AFP, conform agerpres.

“A fost ca un părinte pentru o întreagă generaţie de tineri fotografi”, a declarat Thomas Dworzak, preşedintele Magnum, într-un comunicat publicat pe site-ul acestei agenţii. “Iranian strămutat la Paris, Abbas era un cetăţean al lumii, pe care nu a încetat să o documenteze, cu războaiele, dezastrele, revoluţiile şi mişcările ei populare”, a adăugat el.


Citește și : Relația „touchy-feely” dintre Trump și Macron face deliciul umoriştilor de la ‘late-night talk show’-urile americane

Abbas, care s-a alăturat agenţiei Magnum în 1981 după ce a lucrat pentru agenţiile Sipa şi Gamma, a ilustrat reportaje din Biafra, Bangladesh, Vietnam, Orientul Mijlociu, Iran, Chile, Cuba şi Africa de Sud în timpul erei apartheid.

Din 1978 până în 1980, Abbas a acoperit mediatic Revoluţia Islamică din ţara lui, în care s-a întors după un exil de 17 ani. A fost o experienţă de viaţă care l-a determinat să se lanseze mai târziu într-un proiect de amploare, dedicat marilor religii ale lumii.

Combinând expoziţii şi cărţi, Abbas a devenit interesat mai întâi de ascensiunea islamului în lume (“Allah O Akbar: Un voyage dand l’Islam militant”), înainte de a se concentra pe creştinism, în 2000, apoi pe animism, budism (2008-2010) şi hinduism (2013).

Citește și : Iranul ”nu va avea niciodată arma nucleară” (Emmanuel Macron)

Abbas a străbătut de asemenea Mexicul, între 1983 şi 1986, şi a încercat să descrie prin intermediul fotografiilor sale contradicţiile existente în această ţără după modelul unui romancier, insistând asupra societăţii civile şi a vieţii cotidiene a locuitorilor din Mexic.

“Abbas era un profesionist mare printre cei mari. Opera lui este considerabilă şi acoperă atât de multe domenii”, a declarat pe Twitter Pierre Haski, senior-reporter şi preşedinte al RSF (Reporters Sans Frontieres).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.