X

Fragmentarea geopolitică sporeşte riscurile la adresa stabilităţii financiare (FMI)

Sporirea tensiunilor geopolitice şi fragmentarea rezultată a economiei mondiale ar putea majora riscurile la adresa stabilităţii financiare, reducând investiţiile transfrontaliere, preţurile activelor, sistemele de păţi şi capacitatea băncilor de a acorda împrumuturi, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Noul document de lucru al FMI scoate în evidenţă potenţialul de sporire a tensiunilor, care ar urma să ducă la ieşiri de capital, inclusiv investiţii directe, din diverse ţări, riscuri ridicate fiind observate în special la economiile emergente şi statele în curs de dezvoltare.

Citește și: Comisarul rus pentru drepturile copiilor respinge acuzaţiile CPI

Riscurile la adresa stabilităţii sunt introduse prin canalele financiare, se arată în documentul pregătit pentru reuniunea de săptămâna viitoare a FMI şi Băncii Mondiale de la Washington.

Stabilitatea financiară ar urma să fie principalul subiect la această întâlnire, într-un moment în care îngrijorările cu privire la situaţia fragilă din sectorul bancar s-au răspândit din SUA în Europa, culminând cu preluarea în regim de urgenţă a băncii elveţiene Credit Suisse de către rivala UBS.

Documentul citează divergenţele SUA-China, începând din 2016, privind votul în Adunarea Generala a Organizaţiei Naţiunilor Unite ca un indicator al sporirii tensiunilor geopolitice între o ţară care investeşte şi una care este destinatarul investiţiilor. Astfel de tensiuni reduc investiţiile transfrontaliere şi creanţele bancare cu 15% în ţara de destinaţie a investiţiilor, consideră FMI.

“Impunerea de restricţii financiare, sporirea incertitudinilor, renunţarea la investiţiile transfrontaliere în urma escaladării tensiunilor ar putea spori riscurile cu care se confruntă băncile în privinţa refinanţării datoriilor şi riscurile privind costurile de finanţare. De asemenea, ar putea majora dobânzile bondurilor guvernamentale, reducând valoarea activelor băncilor şi sporind costurile lor de finanţare”, susţin oficialii FMI într-o postare pe blogul instituţiei.

O astfel de evoluţie ar determina băncile să reducă creditarea, ceea ce ar reduce creşterea economică şi ar alimenta instabilitatea financiară. Supervizorii bancari, autorităţile de reglementare şi instituţiile financiare trebuie să folosească testele de stres şi analiza scenariilor pentru a înţelege mai bine cum sporirea tensiunilor poate fi transmisă sistemului financiar, informează FMI.

Citește și: Lavrov: UE este o ‘asociaţie neprietenoasă’, iar Occidentul încearcă să bage zâzanie între Moscova şi Beijing

Instituţia cere ţărilor să-şi întărească mecanismele regionale de protecţie, prin linii de schimb valutar sau sau linii de credit cu scop preventiv de la instituţiile financiare internaţionale, cum ar fi FMI.

De asemenea, economiile dependente de finanţarea externă ar trebui să-şi majoreze rezervele internaţionale, de capital şi rezervele de lichidităţi (liquidity buffers), susţine FMI.

Tags: ChinaeconomieeuropaFMISUA
Categorii: PoliticăȘtirile zilei