X

Fragmentele minuscule de plastic se infiltrează tot mai mult în creierul uman, arată studii recente din SUA

Fragmentele minuscule de plastic se infiltrează tot mai mult în creierul uman, arată studii recente din SUA

Mostrele de creier uman prelevate la autopsie la începutul anului 2024 conțineau mai multe fragmente mici de plastic decât mostrele prelevate cu opt ani înainte, conform unui studiu publicat online în luna mai, scrie CNN.

„Concentrațiile pe care le-am observat în țesutul cerebral al persoanelor normale, care aveau o vârstă medie de aproximativ 45 sau 50 de ani, au fost de 4 800 de micrograme pe gram, sau 0,5% din greutate”, a declarat autorul principal al studiului, Matthew Campen, profesor de științe farmaceutice la Universitatea din New Mexico din Albuquerque, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Comparativ cu probele de creier pentru autopsie din 2016, concentrația este cu aproximativ 50% mai mare”, a spus Campen. „Asta ar însemna că creierele noastre de astăzi sunt 99,5% creier, iar restul este plastic.”

Această creștere, cu toate acestea, arată doar expunerea și nu oferă informații despre deteriorarea creierului, a declarat Phoebe Stapleton, profesor asociat de farmacologie și toxicologie la Universitatea Rutgers din Piscataway, New Jersey.

„Nu este clar dacă, în viață, aceste particule sunt fluide, intrând și ieșind din creier, sau dacă se colectează în țesuturile neurologice și conduc la boală”, a spus ea într-un e-mail. „Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care particulele pot interacționa cu celulele și dacă acest lucru are o consecință toxicologică”.

„Studiile au găsit aceste materiale plastice în inima umană, marile vase de sânge, plămâni, ficat, testicule, tractul gastrointestinal și placentă”, a declarat pediatrul și profesorul de biologie Dr. Philip Landrigan, director al Programului pentru Sănătate Publică Globală și Bun Comun și al Observatorului Global privind Sănătatea Planetară de la Boston College.

„Este important să nu speriem oamenii, deoarece știința în acest domeniu este încă în evoluție și nimeni în anul 2024 nu va trăi fără plastic”, a declarat Landrigan, care nu a fost implicat în preprint.

„Eu le spun oamenilor: ‘Ascultați, există unele materiale plastice de care nu puteți scăpa. Nu veți primi un telefon mobil sau un computer care să nu conțină plastic”. Dar încercați să vă reduceți la minimum expunerea la plasticul pe care îl puteți evita, cum ar fi pungile și sticlele de plastic.”

CNN a contactat American Chemistry Council, o asociație industrială, dar nu a primit răspuns înainte de publicare.

Nanoplasticele își „deturnează” drumul spre creier
Pentru studiu, cercetătorii au examinat țesuturi cerebrale, renale și hepatice de la 92 de persoane care au fost supuse unei autopsii medico-legale pentru a verifica cauza decesului în 2016 și 2024. Probele de țesut cerebral au fost prelevate din cortexul frontal, zona creierului asociată cu gândirea și raționamentul și care este cea mai afectată de demența frontotemporală (FTD) și de stadiile ulterioare ale bolii Alzheimer.

„Pe baza observațiilor noastre, credem că creierul atrage cele mai mici nanostructuri, de 100-200 nanometri lungime, în timp ce unele dintre particulele mai mari, de un micrometru până la cinci micrometri, ajung în ficat și rinichi”, a declarat Campen.

Probele de creier conțineau cu 7% până la 30% mai multe fragmente mici de plastic decât probele de rinichi și ficat ale cadavrelor, potrivit preprintului.

Microplasticele sunt fragmente care pot varia de la mai puțin de 0,2 inch (5 milimetri) sau aproximativ de mărimea unei radiere de creion, la 1 nanometru. Un fir de păr uman are o lățime de aproximativ 80.000 de nanometri, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. Orice lucru mai mic este un nanoplastic care trebuie măsurat în miliardimi de metru.

Nanoplasticele sunt cele mai îngrijorătoare materiale plastice pentru sănătatea umană, spun experții, deoarece piesele minuscule se pot instala în interiorul celulelor individuale.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

„Cumva, aceste nanoplastice își croiesc drum prin corp și ajung la creier, traversând bariera hemato-encefalică”, a declarat Campen. „Plasticele iubesc grăsimile, sau lipidele, astfel încât o teorie este că plasticele își croiesc drum cu grăsimile pe care le consumăm, care sunt apoi livrate organelor cărora le plac lipidele – creierul este pe primul loc printre acestea.”

Creierul uman are aproximativ 60% grăsime în greutate, mult mai mult decât orice alt organ. Acizii grași esențiali, precum omega 3, sunt esențiali pentru rezistența și performanța celulelor creierului. Deoarece organismul uman nu poate produce singur acizi grași esențiali, aceștia trebuie să provină din alimente sau suplimente.

Tags: creierplastic
Sănătate