Un francez este aşteptat duminică la Paris după 19 ani de închisoare pentru trafic de haşiş în Indonezia

Publicat:

Francezul Michaël Blanc este aşteptat duminică dimineaţa la Paris după ce şi-a irosit aproape jumătate din viaţă în urma condamnării într-un dosar de trafic de haşiş în Indonezia, ţara din Asia de Sud-Est cu legile antidrog printre cele mai restrictive din lume, scrie AFP, conform agerpres.

După 19 ani de închisoare sau petrecuţi sub control judiciar în această ţară, Michaël Blanc a sosit sâmbătă la aeroportul din Jakarta escortat de agenţii de imigrare. El s-a îmbarcat într-un avion spre Paris însoţit de mama sa, Hélene Le Touzey, care a depus permanent eforturi pentru eliberarea sa.


Citește și : UE va furniza asistenţă suplimentară Suediei, ţară care se confruntă cu zeci de incendii necontrolate

Cei doi urmează să sosească în Franţa duminică dimineaţa, în jurul orei locale 11, potrivit unei surse aeroportuare.

Arestat în decembrie 1999 pe aeroportul din insula Bali, Michaël Blanc şi-a văzut viaţa schimbată dramatic. În vârstă de 26 de ani, bucătarul originar din Haute-Savoie a fost reţinut având asupra sa 3,8 kilograme de haşiş ascunse în butelii pentru scufundări. El s-a apărat în zadar spunând că un prieten i le-a încredinţat pentru a le transporta.

Blanc a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar a beneficiat de o graţiere prezidenţială parţială în 2009 şi şi-a văzut pedeapsa comutată în 20 de ani de închisoare. După ce a obţinut o eliberare condiţionată, el a ieşit din închisoare în 2014, însă a rămas sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi Indonezia înainte de 21 iulie.

Astăzi în vârstă de 45 de ani, francezul a fost expulzat, aşa cum prevede legislaţia indoneziană pentru toţi străinii care şi-au executat pedeapsa.

Duritatea condamnării lui Michaël Blanc într-o ţară aflată printre cele mai represive din lume în privinţa combaterii traficului de droguri a fost puternic criticată în Franţa. Mediatizarea situaţiei sale a declanşat o importantă mobilizare în ţară, cu petiţii semnate atât de personalităţi, cât şi de simple persoane.

Mama sa este cea care din anul 2000 a abandonat totul – serviciu, familie, ţară – pentru a veni în ajutorul său. Hélene Le Touzey s-a implicat mult, mai întâi pentru a obţine o reducere a pedepsei, iar apoi eliberarea fiului său, relevă AFP.

“Dacă n-aş fi fost aici, nici el n-ar mai fi fost. La un moment dat, mi-a cerut să plec pentru a putea termina cu viaţa. Îmi spunea că nu voi obţine vreodată eliberarea sa”, a mărturisit femeia, la ieşirea din închisoare a fiului său, în anul 2014.

Citește și : Salvini: Italia va începe imediat deportarea a 57 de tunisieni salvaţi din Marea Mediterană

De la începutul cazului, realizatorul TV Thierry Ardisson a luat apărarea deţinutului în emisiunile sale, mergând până la organizarea unui ‘Michaëlthon’ – vânzarea la licitaţie a unor lucruri ale celebrităţilor – pentru finanţarea comitetului său de susţinere.

“Suntem extrem de fericiţi să-l ştim liber de orice control judiciar, îl aşteptăm cu multe emoţii”, a declarat Alfredo Descalzi, unchiul lui Michaël Blanc şi secretar al asociaţiei sale de susţinere, la canalul CNews.

AFP aminteşte că alţi doi francezi ispăşesc pedepse lungi pentru trafic de droguri în Indonezia: Gérard Debetz, condamnat la închisoare pe viaţă în 2011, şi Serge Atlaoui, care a primit pedeapsa cu moartea în 2007.

Alături de acesta din urmă, alte zeci de persoane condamnate la pedeapsa capitală pentru trafic de droguri, printre care numeroşi străini, se află pe culoarul morţii. Nu a existat totuşi nicio execuţie în ultimii doi ani, încheie agenţia citată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentru prima dată, energiile regenerabile furnizează majoritatea energiei electrice în Țările de Jos

Pentru prima dată, energiile regenerabile furnizează majoritatea energiei electrice în Țările de Jos Pentru prima dată în istoria Țărilor de Jos, în prima jumătate a...

România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze

România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze Pe fondul unei producții ridicate de gaze naturale, România încă înmagazinează gaze la...

Viaţa Sfântului Mucenic Alexandru Baltaga, numit şi “Martirul Unirii”, a fost prezentată, într-o premieră cinematografică la Chişinău

Viaţa Sfântului Mucenic Alexandru Baltaga, numit şi "Martirul Unirii", a fost prezentată, într-o premieră cinematografică la Chişinău Viaţa Sfântului Mucenic Alexandru Baltaga, numit şi "Martirul...

Ghid complet pentru Ziua Națională a Vinului 2024: Cum să celebrezi sărbătoarea organizată în primul weekend din octombrie

Ghid complet pentru Ziua Națională a Vinului 2024 În primul weekend din octombrie, la cea de-a XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului (ZNV), tradiția...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.