Francezii deținuți de kurzi în Siria vor fi repatriați: ‘Majoritatea sunt copii!’

Publicat:

Ministrul francez al justiţiei Nicole Belloubet (foto) a afirmat că cetăţenii francezi deţinuţi de către kurzi în Siria şi a căror repatriere o are în vedere Franţa după retragerea trupelor americane sunt ”în principal copii”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Belloubet a indicat de asemenea că nu dispune de o cifră stabilă privind numărul lor. ”Sunt în principal minori. Aceşti copii s-au născut acolo sau au plecat încă de mici din Franţa împreună cu părinţii lor (…) Copiii sunt mai numeroşi decât adulţii”, a declarat Belloubet la radio RTL.


Citește și: Un vas plin cu migranți a naufragiat în Marea Caraibilor: Șapte morți și 23 de dispăruți

Franţa, care s-a opus până acum întoarcerii jihadiştilor francezi reţinuţi de către kurzi în Siria, nu exclude repatrierea lor pentru a evita ca ei să se facă nevăzuţi odată cu retragerea americană din Siria.

Eventuala lor întoarcere pe teritoriul francez suscită numeroase dezbateri şi critici în Franţa.

”Nu sunt mulţi copii. Unii au fost deja repatriaţi în număr redus în Franţa când am avut acordul mamelor lor şi i-am luat în grijă pe unii dintre ei. Avem de asemenea certitudinea că sunt luaţi în grijă copiii orfani. Problema cea mai importantă din punct de vedere numeric este cea a unor copii care sunt în teren şi care sunt însoţiţi de mama, şi chiar de tatăl lor”, a precizat ministrul.

”Referitor la ceea ce ştim din punct de vedere statistic despre copiii care s-au întors în Franţa, ei sunt mai ales cu vârste sub şapte ani. Credem că 75% ar fi sub şapte ani”, a precizat Belloubet.

Citește și: Procurorii americani ‘se țin scai’ de jurați: ‘Nu-l lăsați pe El Chapo să scape!’

”Studiem mai multe opţiuni. Situaţia nouă legată de retragerea americană a bulversat datele problemei şi ne pregătim evident pentru o eventuală întoarcere a francezilor care sunt în prezent în nordul Siriei”, a afirmat ministrul, adăugând: ”Dacă francezii deţinuţi de către kurzi trebuie eliberaţi, expulzaţi, cred că avem toţi interesul mai degrabă să ne asigurăm în legătură cu ceea ce devin ei decât să-i lăsăm liberi, fără să ştim unde sunt ei”.

Întrebată spre numărul lor, Belloubet a afirmat că nu dispune de o cifră stabilă. ”Aceşti francezi sunt deţinuţi în tabere diferite şi trebuie să ne asigurăm că ei sunt prezenţi în acele tabere”, a precizat ministrul.

Aproximativ 130 de bărbaţi, femei şi copii sunt deţinuţi de către Forţele democratice siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă care luptă împotriva grupării Stat Islamic alături de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de către Statele Unite ale Americii, potrivit unor surse franceze concordante. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.