X

Francezii habar nu au despre numărul evreilor ucişi în Holocaust (sondaj)

Majoritatea francezilor (57%) nu cunosc numărul de evrei – 6 milioane – care au fost ucişi în timpul Holocaustului, proporţie care creşte la 69% la cei cu vârste sub 38 de ani, potrivit unui sondaj al Schoen Consulting publicat miercuri, informează AFP, potrivit agerpres.

Dimpotrivă, 43% dintre persoanele intervievate cunosc numărul de evrei exterminaţi de nazişti, potrivit unui studiu comandat de Jewish Claim Conference cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Citeşte şi: ONU salută formarea noului guvern libanez

Însă 19% “nu ştiu”, 8% au răspuns “20 de milioane” de evrei, 11% au răspuns “2 milioane”, 13% – “1 milion”, 4% – “100.000” şi 2% – “25.000”. Mai mult de doi din trei dintre cei mai tineri de 38 de ani (69%) au dat un răspuns diferit de numărul real al evreilor ucişi, 6 milioane.

De asemenea, 16% dintre persoanele participante la sondaj spun că “nu au auzit vorbindu-se” despre Holocaust, comparativ cu 84% care afirmă contrariul. O persoană din patru dintre cei mai tineri de 38 de ani (25%) afirmă că nu auzit despre Holocaust.

Doi din trei intervievaţi (66%) enumeră Auschwitz-Birkenau printre lagărele de concentrare sau ghetourile despre care ei “au auzit vorbindu-se”, mult peste Dachau (19%), ghetoul din Varşovia (13%), Buchenwald (10%), Treblinka (6%), Sobibor (5%), Bergen-Belsen (4%) şi Drancy (2%) situat la periferia Parisului.

O netă majoritate dintre cei care au participat la sondaj (82%) consideră “important ca oamenilor să li de ofere în continuare informaţii despre Holocaust, pentru ca aceasta să nu se mai repete”. Şcoala trebuie să fie responsabilă pentru informarea despre Holocaust, potrivit 77% dintre intervievaţi, apoi părinţii (46%) şi guvernul (42%).

Circa 42% dintre cei care au auzit vorbindu-se despre Holocaust spun că acest subiect a fost abordat la şcoală, 17% au aflat despre Holocaust de la televizor, iar 12% de acasă. Cei care au aflat despre Holocaust dintr-o operă artistică citează în primul rând Jurnalul Annei Frank (64%), Lista lui Schindler (63%) şi seria Holocaust (46%).

Totodată, 54% dintre cei intervievaţi cred că “ceva similar Holocaustului s-ar putea repeta”, chiar dacă exterminarea evreilor este “unică şi diferită de orice act de genocid care a avut loc în secolele al XX-lea şi al XXI-lea”, potrivit 59% dintre persoanele intervievate.

Citeşte şi: Senatul american adoptă regulile procesului de destituire a lui Trump

Treizeci şi cinci la sută dintre participanţii la sondaj consideră că evreii ar putea fi “supuşi unui alt genocid în masă”, iar 32% sunt în dezacord cu această afirmaţie. Naţional-socialismul sau nazismul “ar putea reveni la putere”, şi-au exprimat îngrijorarea 42% dintre persoanele intervievate, în timp ce 26% sunt “în dezacord” cu o asemenea posibilitate.

În schimb, 10% dintre cei intervievaţi consideră că, “fie Holocaustul este un mit, fie numărul de evrei ucişi în timpul Holocaustului a fost mult exagerat”, procent care creşte la 23% la cei sub 38 de ani.

Sondajul a fost realizat prin telefon şi online în perioada 9-16 noiembrie 2019 pe un eşantion de 1.100 de persoane cu vârste peste 18 ani, cu o marjă de eroare de 3,1%. 

Tags: evreifrantaholocaustJewish Claim Conference
Categorii: Diaspora