Francois Hollande îşi apără RĂZBOIUL contra teroriştilor din Stat Islamic

Publicat:

Fostul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, a fost audiat miercuri în procesul asupra atentatelor din 13 noiembrie 2015 care au îndoliat Parisul, unde el este citat ca martor, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Din 8 septembrie, Franţa judecă 14 indivizi acuzaţi, în grade diferite, că au participat la atentatele din 13 noiembrie 2015 survenite la Paris şi într-o suburbie a capitalei franceze şi revendicate de gruparea Stat Islamic (SI), atentate care au cauzat moartea a 130 de persoane.


Citeşte şi: China anunţă un acord cu SUA pentru ‘consolidarea acţiunii climatice’ – Black News

De la deschiderea procesului, numele lui Francois Hollande s-a făcut auzit de mai multe ori în sala de audieri, în special din boxa acuzaţilor, unde Salah Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al comandourilor, a justificat atacurile jihadiste prezentându-le drept o ripostă la politica externă a Franţei şi a preşedintelui de atunci al ţării.

Francois Hollande a certificat că “din păcate, nu aveam informaţia care ar fi fost decisivă pentru a împiedica atentatele”.

După atentatele din ianuarie 2015 împotriva revistei Charlie Hebdo, care a publicat caricaturi cu profetul Mahomed, şi împotriva magazinului Hypercaher, “în fiecare zi noi eram sub ameninţare”, a afirmat Hollande la audieri. “Ştiam că se pregăteau operaţiuni, că erau indivizi care se amestecau cu fluxurile de refugiaţi, căpetenii (de război) în Siria. Ştiam toate acestea”, a continuat fostul preşedinte socialist (2012-2017) al Franţei. “Însă nu ştiam pe unde, când şi cum vor lovi ei”, a insistat Hollande de mai multe ori.

Fără a arunca vreo privire spre boxa acuzaţilor aflată în stânga sa, fostul preşedinte francez a răspuns explicaţiilor principalului acuzat, Salah Abdeslam, care a justificat atentatele ca fiind o ripostă la intervenţia militară franceză în Siria.

“Ni s-a declarat război şi noi am răspuns”, s-a apărat Francois Hollande. Relaxat în faţa completului de judecată, Hollande a amintit că loviturile au început în Siria abia “pe 27 septembrie” 2015, “ceea ce înseamnă că membrii comandoului s-au pregătit mult înainte”, a susţinut el.

Statul Islamic “ne-a lovit nu pentru modul nostru de a acţiona în străinătate, ci pentru modul nostru de viaţă chiar din ţara noastră”, a mai subliniat Francois Hollande.

În condiţiile în care apărarea lui Abdeslam i-a cerut să ofere explicaţii mai amănunţite cu privire la intervenţia militară franceză împotriva Statului Islamic, Francois Hollande s-a arătat puţin iritat: “Oare loviturile franceze au putut cauza victime colaterale în Siria şi în Irak?”, a întrebat Olivia Ronen. “Care este sensul întrebării dumneavoastră? (…) Vreţi să stabiliţi o legătură între ceea ce făceam noi şi atacuri. (…) Încercaţi să mă ascultaţi, nu pot fi mai precis (…), noi facem în aşa fel încât să nu existe niciodată” (victime colaterale), a răspuns Hollande.

Vezi şi: Patru astronauţi au decolat spre SSI la bordul SpaceX – VIDEO – Black News

Întrebat pe larg de apărarea lui Abdeslam despre strategia Franţei în Orientul Mijlociu, Francois Hollande a mai spus: “De fapt, avocaţii apărării sunt (specialişti) în politica internaţională, nu în politica penală”.

După patru ore de audieri, preşedintele curţii, Jean-Louis Peries, i-a mulţumit fostului preşedinte al Franţei. Audierile vor fi reluate marţi, cu întrebări ce vor fi puse unor cercetători şi universitari.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.