Franța a eliberat din greșeală un presupus jihadist

Publicat:

Un presupus jihadist, care era în detenţie provizorie înainte de procesul său în Franţa, prevăzut să înceapă în noiembrie, a fost eliberat în aprilie din închisoare după o eroare a unui judecător de instrucţie, a indicat miercuri Ministerul Justiţiei, citat de AFP, potrivit agerpres.

Presupusul jihadist, Oualid B., trebuie să fie judecat la Paris împreună cu Reda Bekhaled şi fraţii săi, suspectaţi de implicare într-un plan de atentat în 2014 la Lyon (centru-est) şi într-o filieră de aducere de combatanţi în Siria.


Citește și: Cutremur neobișnuit de puternic în Venezuela – VIDEO

Oualid B. a ieşit din închisoare pe 3 aprilie, după ce un judecător de instrucţie a uitat să-i prelungească detenţia provizorie. El este în libertate, dar ”sub control judiciar foarte strict”, potrivit Ministerului Justiţiei, confirmând astfel o informaţie a revistei Le Canard enchainé.

Cazul a avut ”un impact foarte semnificativ pe plan intern”, recunoaşte o sursă apropiată dosarului.

O inspecţie mandatată de către ministrul justiţiei Nicole Belloubet ”este în curs de desfăşurare” pentru ”a înţelege cum a fost posibil să aibă loc un act cu consecinţe potenţial grave, având în vedere profilul periculos al persoanei în cauză”, a afirmat Cancelaria.

Potrivit Le Canard enchaîné, judecătorul de instrucţie a fost convocat de către superiorii săi care i-au cerut, în zadar, să părăsească funcţia. Contactată de AFP, conducerea tribunalului din Paris nu a dorit să facă nici un comentariu.

Magistratul nu a fost pentru moment sancţionat, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Citește și: Șeful campaniei lui Trump, VINOVAT de fraudă bancară și fiscală

În mai, Oualid B. a fost din nou interpelat, deoarece se afla în afara zonei autorizate în cadrul controlului său judiciar. Le Canard enchaîné a relatat că el conducea fără permis şi telefonul său mobil conţinea imagini cu jihadişti înarmaţi şi un film de propagandă a organizaţiei Stat Islamic.

Judecat după ce a compărut imediat în faţa instanţei, Oualid B. a ieşit însă liber din tribunal, deşi parchetul ceruse zece ani de detenţie. Parchetul a făcut apel şi Oualid B. urmează să fie judecat în apel pentru aceste fapte pe 13 septembrie la Paris.

În total, 15 persoane sunt acuzate în dosarul antiterorist, inclusiv una care era minoră în momentul faptelor. Inculpaţii vor fi judecaţi de către curtea cu juri pentru minori în perioada 12-30 noiembrie. Opt dintre ei plecaţi în zona irakiano-siriană, inclusiv trei fraţi Bekhaled, fac obiectul unui mandat de arestare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.