X

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice

Autoritățile din Franța, temându-se de posibili „spioni”, au refuzat accesul la Jocurile Olimpice din 2024 pentru mai puțin de 100 de străini care intenționau să lucreze la competiții în calitate de jurnaliști, fizioterapeuți și personal tehnic. Acest lucru a fost comunicat de către ministrul de Interne al Franței, Gérald Darmanin, într-un interviu acordat publicației Le Journal du Dimanche, citat de Meduza.

Potrivit lui, este vorba de persoane din Rusia, Belarus și câteva alte țări, pe numele cărora ministrul a refuzat să ofere detalii, scrie Radio Moldova. 

„Probabil că nu au venit pentru a comite atacuri teroriste. Dar, pe lângă activitățile de spionaj și cercetare tradițională, există posibilitatea de a obține acces la rețelele informatice pentru a efectua un atac cibernetic”, a spus ministrul, răspunzând întrebării despre ce intenționau să facă în Franța posibilii „agenți”.

„Am refuzat un număr mare de jurnaliști din Rusia, care au afirmat că doresc să mediatizeze Jocurile. Pe de altă parte, am permis prezența rușilor care lucrează în Comitetul Internațional Olympic. Ne bazăm pe principiul precauției”, a adăugat Gérald Darmanin.

Citește și: Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța

În total, autoritățile franceze au verificat, potrivit declarațiilor ministrului de Interne, 960.000 de persoane care intenționau să participe la Olimpiadă, „inclusiv distribuitori de apă”, pentru a se asigura că nu prezintă un pericol. În total, au fost excluși de la Jocuri 4.340 de oameni, inclusiv 19 persoane de pe lista „Prevenirea radicalizării de orientare teroristă” (FSPRT) și 139 de persoane de pe așa-numita listă S (lista persoanelor care reprezintă o amenințare la adresa securității statului). De asemenea, 257 de islamiști radicali, 181 de activiști ultra-stânga și 95 de reprezentanți ai organizațiilor ultra-drepte au fost excluși de la Jocurile Olimpice din acest an.

 

Tags: frantaJocurile olimpicerusia
Social