Franţa a repatriat zeci de femei şi copii din taberele de prizonieri jihadişti din Siria

Publicat:

Franţa a efectuat joi o nouă serie de repatrieri ale unor copii şi femei care au mers în teritoriile controlate de organizaţiile jihadiste în timpul existenţei aşa-zisului Califat al Statului Islamic (SI), un subiect delicat într-o ţară marcată de atentatele din 2015, relatează AFP, potrivit agerpres.

Astfel, 15 femei şi 40 de copii care erau în închişi în tabere de prizonieri jihadişti în nord-estul Siriei controlate de forţele kurde au ajuns în noaptea de miercuri spre joi la Villacoublay, în apropiere de Paris.


Citeşte şi: Putin a decretat legea marţială în cele patru provincii ucrainene anexate – Black News

Conform unei surse de securitate, este vorba de 14 mame, o tânără femeie majoră fără copil şi 40 de minori.

“Minorii au fost predaţi serviciilor însărcinate cu ajutorarea copiilor şi vor fi supuşi unei monitorizări medico-sociale. Adulţii au fost predaţi autorităţilor judiciare competente”, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Este cea mai mare operaţiune de repatriere de acest tip din ultimele trei luni, când 16 mame şi 35 de minori au fost repatriaţi la 5 iulie. Între timp, o femeie şi cei doi copii ai săi au fost aduşi de asemenea înapoi în Franţa la începutul lunii octombrie.

“Franţa mulţumeşte autorităţilor locale din nord-estul Siriei (autorităţile kurde – n.r.) pentru cooperare, care a făcut posibilă această operaţiune”, a adăugat Quai d’Orsay.

Aceste femei s-au numărat printre cetăţenele franceze care s-au dus voluntar în teritoriile controlate de grupările jihadiste în zona irakiano-siriană şi care au fost capturate în urma căderii grupării Stat Islamic în 2019.

Mulţi dintre copii s-au născut chiar în acele teritorii.

Aproximativ 300 de minori francezi care au stat în zone de operaţiuni ale unor grupări teroriste s-au întors în Franţa, dintre care 77 prin repatriere, a transmis la începutul lunii octombrie ministrul Justiţiei, Éric Dupond-Moretti, în cadrul unei audieri în Senat.

Subiectul este sensibil în Franţa, ţară lovită în mai multe rânduri de atentate jihadiste şi în special de cele de la 13 noiembrie 2015 de la Paris şi din suburbii care au făcut 130 de morţi, alimentate de gruparea Stat Islamic.

Sub presiunea familiilor acestor femei închise în condiţii foarte dure în tabere de prizonieri, Franţa efectuează de mult timp repatrieri limitate, decise de la caz la caz.

Citește și: Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

Însă, la 14 septembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, sesizată de părinţii a două dintre aceste femei, a condamnat Franţa pentru că nu a analizat în mod corespunzător aceste solicitări.

După asta, Ministerul Afacerilor Externe s-a declarat pregătit “să ia în considerare” noi repatrieri “de fiecare dată când condiţiile o vor permite”.

În iulie, autorităţile însărcinate cu lupta antiteroristă au precizat că în tabere sirieni s-ar mai afla circa o sută de femei şi aproape 250 de copii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice Ungaria a anulat o întâlnire a şefului diplomaţiei de...

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând NATO,...

Putin l-a felicitat pe noul preşedinte reformist iranian şi se aşteaptă la o consolidare a relaţiilor

Putin l-a felicitat pe noul preşedinte reformist iranian şi se aşteaptă la o consolidare a relaţiilor Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis ''felicitări sincere'' noului preşedinte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.