Franţa afectată de o serie de furtuni cu descărcări electrice; 41 de departamente în stare de alertă

Publicat:

Franţa este afectată de o serie de furtuni cu descărcări electrice în această lună mai, un fenomen nemaiîntâlnit din anul 2000: cu 41 de departamente plasate miercuri în stare de alertă, ţara se confruntă cu o dezlănţuire a naturii demnă de luna august, relatează AFP, potrivit agerpres.

Teritoriul Franţei a suferit impactul a 157.000 de trăsnete de la începutul lunii mai, un fenomen nemaivăzut din 2000, anul începerii înregistrării acestor fenomene de Météo-France.


Citește și : Turcia şi SUA au ajuns la un acord privind retragerea miliţiIor YPG din oraşul sirian Minbej

“Aceste furtuni cu fulgere nu sunt excepţionale prin intensitatea lor, ci prin faptul că intervin mult prea devreme: suntem obişnuiţi cu astfel de fenomene mai degrabă la mijlocul verii”, a declarat meteorologul Patrick Galois.

Descărcările electrice au făcut deja o victimă, o fetiţă de 6 ani care a murit sâmbătă strivită de ramura unui copac, într-un parc din apropiere de Laval (vestul ţării).

De asemenea, în zona viticolă Bourgogne 7.100 de hectare au fost distruse în acest weekend, reprezentând 5% din totalul suprafeţei.

În Champagne, grindina din lunile aprilie şi mai a afectat 1.800 de hectare de vie, dintre care o mie de hectare au fost total distruse de acest fenomen de “o precocitate excepţională”, potrivit Comitetului Champagne.

Marţi seară, aversele s-au abătut mai ales asupra Parisului provocând perturbarea traficului rutier şi a metroului. Prezentarea miercuri a viitorului dispozitiv de securitate din jurul monumentului Tour Eiffel a fost anulată din cauza şantierului “greu practicabil”.

Citește și : Jurnalistul rus Arkadi Babcenko este în viaţă

În total 41 de departamente franceze au fost plasate miercuri în stare de “vigilenţă de furtună” – nivelul doi de alertă – în perspectiva unor noi intermperii.

Furtunile ar urma apoi să urce spre Belgia şi să afecteze jumătate din această ţară.

La originea acestui fenomen se află menţinerea unei mase de aer cald şi umed, creând “o situaţie repetitivă”.

“Primăvara aceasta are o particularitate: atmosfera este perturbată, având în vedere că aerul cald se situează mai degrabă în nordul Europei, iar aerul rece s-a deplasat spre sud”, potrivit expertului meteo Patrick Galois.

Astfel, în oraşul Toulouse din sud-vestul Franţei s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din luna mai, în timp ce în capitala Norvegiei, Oslo, termometrele au urcat până la 29 de grade Celsius.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.