X

Franţa anunţă că a ucis peste 30 de jihadişti în Mali

Forţele armate franceze au ucis recent ”peste treizeci” de combatanţi ai unor grupări jihadiste în nordul statului african Mali, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la încheierea unei conferinţe privind forţa G5 Sahel vineri la Bruxelles, relatează AFP, potrivit agerpres.

Referindu-se la moartea, miercuri, a doi soldaţi francezi în Mali, preşedintele Macron a indicat că acest atac a avut loc după “mai multe operaţiuni puternice” pe care armata franceză le-a întreprins pe teritoriul malian şi care s-au soldat cu peste treizeci de victime în rândul teroriştilor.

Citeşte şi: Presa internaţională scrie despre anunţul lui Toader cu privire la lansarea `procedurii de revocare` a procurorului-șef al DNA

Armata franceză a anunţat joi seara că mai multe operaţiuni au fost întreprinse în ultimele zile în nord-estul statului Mali, dintre care una s-a soldat cu moartea a circa zece jihadişti sâmbătă, la trei zile după uciderea a cel puţin alţi zece la frontiera cu Algeria.

Această operaţiune, întreprinsă la sol şi cu ajutorul unor elicoptere, a vizat gruparea Ansar Dine, condusă de malianul Iyad Ag Ghaly, aliat al reţelei teroriste Al-Qaida, potrivit unor surse concordante din domeniul securităţii.

“Hotărârea noastră este acum deplină (…) Vom continua să întreprindem ofensiva alături de forţele G5 Sahel pentru a eradica terorismul jihadist în regiune”, a afirmat Macron la încheierea conferinţei la care au participat circa treizeci de şefi de stat şi de guvern.

Citeşte şi: Sute de kilograme de cocaină au fost găsite în ambasada Rusiei

Moartea celor doi militari miercuri a sporit la 22 numărul militarilor francezi morţi în Sahel de la lansarea în vasta regiune a operaţiunii franceze Serval, în ianuarie 2013, înlocuită de atunci de operaţiunea Barkhane, în vara lui 2014. Circa 4.000 de militari francezi sunt desfăşuraţi în Sahel în cadrul operaţiunii Barkhane.

Potrivit ministrului apărării, Florence Parly, citată de Le Parisien, militarii francezi au neutralizat în total 450 de jihadişti începând din vara lui 2014, dintre care 120 au fost ucişi şi 150 au fost predaţi vii autorităţilor maliene în ultimele douăsprezece luni.

Cu toate că din 2013 grupările care au legături cu Al-Qaida au fost dispersate şi în mare parte alungate din nordul statului Mali, zone întregi din ţară au scăpat de sub controlul forţelor maliene, franceze şi ale misiunii ONU (Minusma), fiind vizate de atacuri, în pofida semnării, în mai-iunie 2015, a unui acord de pace destinat să-i izoleze definitiv pe jihadişti.

Citeşte şi: Incidente grave între ultraşi. Un poliţist spaniol a murit – VIDEO

Tags: Al QaidaAnsar DineBarkhaneEmmanuel MacronFlorence ParlyfrantaG5 SahelIyad Ag GhalyjihadistiMaliServal
Categorii: Știrile zilei