Franța : Apicultorii care cer interzicerea pesticidelor au încheiat “un convoi mortuar” dedicat albinelor

Publicat:

“Regrete eterne (…) albinelor noastre”: apicultorii francezi care cer interzicerea pesticidelor au încheiat miercuri, la Rennes, în vestul ţării, “un convoi mortuar” simbolic cu stupi ale căror colonii de albine au murit, relatează AFP, potrivit agerpres.

Plecat din comunitatea bretonă din Faouet luni, convoiul era compus din mai multe vehicule care transportau stupi, înconjuraţi de coroane de flori funerare.


Citește și : Trump nu a cerut Pentagonului o reducere a numărului de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud (John Bolton)

Un sicriu, acoperit cu o stofă verde, transporta un manechin îmbrăcat în ţinută de apicultor.

O delegaţie de apicultori s-a deplasat la Camera de agricultură pentru a depune o moţiune a “apicultorilor în pericol” pentru “a cere despăgubiri” pentru pierderile lor, a explicat Claire Prieur, una dintre organizatoarele protestului, reamintind că “20.000 de colonii au murit” în această iarnă în Bretagne.

“Venim cu forţă şi furie pentru a depune mărturie privind dispariţia excepţională a albinelor în întreaga ţară în această iarnă, să depunem mărturie privind această catastrofă ecologică”, proclamă moţiunea citită în faţa Camerei, care denunţă “practicile agricole iraţionale ale sectorului agrochimic, care slăbesc zi după zi” coloniile de albine.

Moţiunea cere statului “să-i despăgubească” pe apicultori şi “să-şi asume responsabilităţile care îi revin pentru a menţine sănătatea albinelor”.

“Vom cere un inventar pentru a exista o indemnizare. Nu există niciun motiv pentru care să nu se facă asta”, a declarat senatorul Joel Labbé, venit să-i susţină pe manifestanţi.

Citește și : Siria : Persoanele strămutate din cauza războiului riscă să nu-şi mai poată recupera casele şi terenurile

“Să încetăm să evaluăm efectul pesticidelor”, “să încetăm să risipim banii publici cu aceste studii, cerem interzicerea pesticidelor”, a subliniat un alt vorbitor.

Circa o sută de persoane s-au adunat la protest, mulţi dintre ei purtându-şi echipamentul de protecţie format din combinezoane, măşti apicole, pălării şi plasă de protecţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.