Franţa aprobă o adunare convocată de o organizaţie a opoziţiei iraniene

Publicat:

Justiţia franceză a autorizat vineri o adunare de opozanţi iranieni sâmbătă la Paris, ce fusese iniţial interzisă de autorităţi din cauza riscului de tulburări ale ordinii publice, transmite AFP, potrivit agerpres.

Adunarea este convocată de Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI) – una din principalele organizaţiei de opoziţie din afara Iranului -, care speră să adune mii de persoane din toată Europa şi să mobilizeze împotriva reprimării manifestaţiilor care au avut loc în urma decesului tinerei Masha Amini în septembrie 2022, după ce fusese arestată pentru nerespectarea codului vestimentar strict impus femeilor.


Citeşte şi: ”Ancora” estică a NATO vrea mai multe trupe americane pentru a descuraja Rusia

Adunarea îşi propune să ‘susţină ridicarea poporului iranian pentru libertate şi democraţie şi sensibilizarea opiniei publice privind creşterea fără precedent a numărului execuţiilor în Iran’, arată CNRI.

Acesta este vitrina politică a Organizaţiei Mujahedinilor Poporului din Iran (OMPI ou MEK), organizaţie considerată ‘teroristă’ de către Teheran.

După ce a luat ‘act de angajamentul comitetului de organizare de a limita evenimentul la o adunare statică în Piaţa Vauban între orele 14.00 şi 17.00’ (12.00-15.00 GMT), un judecător al tribunalului administrativ din Paris a suspendat decizia din 24 iunie a prefectului poliţiei care interzicea această manifestaţie. Decizia aduce ‘o atingere gravă şi în mod evident ilegală libertăţii de a manifesta’, se menţionează într-un comunicat al tribunalului.

Instanţa notează în special că a luat act de angajamentul organizatorilor ‘de a creşte de manieră foarte importantă serviciul de securitate asigurat de o firmă specializată’ şi de ‘a recurge la serviciile de ordine a zece asociaţii participante la manifestaţie’.

Prefectura de poliţie din Paris îşi justificase decizia prin faptul că manifestaţia este susceptibilă să ‘genereze tulburări ale ordinii publice din cauza contextului geopolitic’.

Citeşte şi: Putin, Prigojin și pericolul unui dezastru – Black News

În 2018, autorităţile franceze au dejucat in extremis un atentat cu explozivi împotriva unei adunări de câteva mii de persoane a CNRI la Villepinte, lângă Paris.

Mai multe persoane au fost arestate atunci, printre care un diplomat iranian, Assadollah Assadi, aflat la post la ambasada din Viena şi considerat coordonatorul proiectului. Condamnat de justiţia belgiană, Assadi a fost eliberat recent şi predat Iranului luna trecută în cadrul unui schimb de deţinuţi cu autorităţile de la Teheran.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.