X

Franţa arestează un bărbat acuzat pentru crime împotriva umanităţii

Un bărbat suspectat de abuzuri în timpul conflictului civil din Liberia din anii 1990 a fost arestat marţi în regiunea pariziană, inculpat şi întemniţat pentru “acte de tortură” şi “crime împotriva umanităţii”, relatează vineri AFP, potrivit agerpres.

Kunti K., un liberian naturalizat olandez, “a fost comandant al ULIMO (United Liberation Movement of Liberia for Democracy), facţiune de trei grupări armate” care se opunea fostului preşedinte liberian Charles Taylor, în timpul primului război civil din această ţară din vestul Africii, potrivit unei surse judiciare.

Citeşte şi: Cutremurul din Japonia a dus la moartea a 16 oameni. 26 sunt încă dispăruţi

Bărbatul, născut în 1974, este suspectat de acte de tortură, de folosirea de copii soldaţi, de crime, acte de canibalism şi sclavie, în perioada 1993-1997, a precizat sursa citată.

El a fost arestat în regiunea pariziană, la Bobigny, unde se ascundea în casa unui prieten, a declarat colonelul Eric Emeraux, comandantul Oficiului Central de luptă împotriva crimelor împotriva umanităţii, a genocidului şi crimelor de război. “A venit în Franţa în 2016, după ce a părăsit Olanda şi a trecut prin Belgia”, a spus colonelul Emeraux.

Vezi şi: Favorit la alegerile prezidenţiale din Brazilia, Jair Bolsonaro a fost înjunghiat şi se zbate între viaţă şi moarte

Procuratura din Paris a deschis o anchetă preliminară în urma unei plângeri depuse pe 23 iulie 2018 de ONG-ul Civitas Maxima, potrivit sursei judiciare.

Contactat de AFP, ONG-ul cu sediul la Geneva, care apără victimele crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii, nu a dorit să comenteze.

Ţară săracă din Africa de Vest, Liberia a fost între 1989 şi 2003 scena unui război civil extrem de sângeros în care au murit peste 250.000 de persoane.

Tags: crime împotriva umanităţiifrantaKunti K.liberiaULIMO (United Liberation Movement of Liberia for Democracy)
Categorii: Diaspora