X

Franţa cere ‘să se facă totul pentru a evita escaladarea’ în Sahara Occidentală

Franţa a cerut vineri să se ”facă totul pentru a evita escaladarea” în Sahara Occidentală după lansarea unei operaţiuni militare de către Maroc şi anunţarea de către mişcarea de independenţă Frontul Polisario a încetării unui armistiţiu care datează din 1991, relatează AFP, scrie agerpres.

“Franţa cere astăzi să se facă tot posibilul pentru a evita escaladare şi să se revină cât mai curând la o soluţie politică”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe.

Citește și : Google, amendată în Turcia cu 25 milioane de dolari pentru abuz de publicitate online

“Aceste evenimente demonstrează importanţa unei relansări rapide a procesului politic, care trece în special prin numirea cât mai curând posibil a unui nou emisar personal al secretarului general al Naţiunilor Unite”, a adăugat sursa citată.

Trupele marocane au lansat vineri o operaţiune în zona tampon Guerguerat, în extremitatea sudică a fostei colonii spaniole, pentru a redeschide un drum blocat spre Mauritania.

Marocul, care controlează aproximativ două treimi din fosta colonie, doreşte o ”autonomie sub control”, în timp ce Frontul Polisario, susţinut de Alger, militează pentru independenţă şi solicită un referendum pentru autodeterminare.

Citește și : Casa Albă se pregăteşte pentru un al doilea mandat al lui Donald Trump

 

Tags: frantaFrontul PolisarioMarocmauritaniaSahara Occidentală
Categorii: Știrile zilei