Franţa cere SUA şi Iranului să acţioneze ‘rapid’ pentru a salva acordul privind programul nuclear

Publicat:

Franţa a cerut miercuri SUA şi Iranului să acţioneze “rapid” pentru a salva acordul privind programul nuclear iranian, subliniind că “timpul nu este de partea noastră”, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Negocierile sunt mai dificile, deoarece se concentrează pe cele mai dificile probleme şi dezacorduri importante persistă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez, Agnes von der Mühll.


Citește și : SUA vor continua consolidarea relaţiilor cu Taiwanul

“Acest lucru presupune decizii curajoase, care vor trebui luate rapid, pentru că suntem cu toţii de acord că timpul nu este de partea noastră”, a adăugat oficialul francez.

Ministerul de Externe francez a reacţionat la declaraţiile directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafaël Grossi, care a afirmat că un acord nu va fi posibil înainte de alegerile prezidenţiale iraniene de vineri şi formarea unui nou guvern.

Negociatorul-şef al Iranului, Abbas Araghchi, a declarat sâmbătă că “nu crede că negocierile nucleare ar putea ajunge la un rezultat în această săptămână”, în condiţiile în care iranienii îşi aleg preşedintele vineri.

La finalul unei reuniuni a semnatarilor acordului de la Viena, reprezentantul rus Mihail Ulianov a estimat, de asemenea, că negociatorii au nevoie de “încă câteva săptămâni pentru a pune la punct textul existent”.

“Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune” (JCPOA) oferă Iranului o scutire de sancţiuni în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al AIEA.

Citește și : Comisia Europeană se aşteaptă ca Johnson&Johnson să întârzie livrarea vaccinurilor în UE

Însă fostul preşedinte american Donald Trump a restabilit sancţiunile SUA care fuseseră ridicate prin intermediul acordului şi a lansat o campanie de “presiune maximă” împotriva Iranului cu sancţiuni suplimentare.

Ca răspuns, Iranul a încălcat, din mai 2019, majoritatea limitelor cu care a fost de acord asupra programului său nuclear.

Actualul preşedinte american Joe Biden a declarat că doreşte ca Statele Unite să revină în Acordul de la Viena.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.