Franţa ia în colimator radicalizarea jihadistă din penitenciare şi anunţă noi măsuri de combatere

Publicat:

Guvernul francez prezintă vineri un nou plan de combatere a radicalizării jihadiste, a cărui necesitate a devenit evidentă după atentatele din ianuarie 2015 de la Paris şi care se va concentra pe situaţia din penitenciare, notează France Presse, potrivit agerpres.

Acest ‘plan naţional de prevenire a radicalizării’, promis în octombrie anul trecut de preşedintele Emmanuel Macron, va cuprinde 60 de măsuri, potrivit executivului de la Paris.


Citeşte şi: Incidente grave între ultraşi. Un poliţist spaniol a murit – VIDEO

El va fi prezentat în jurul prânzului, la Lille (nord), de premierul Edouard Philippe, la finalul unei reuniuni cu zece membri ai guvernului francez.

Măsurile cele mai aşteptate vizează penitenciarele. În luna ianuarie, agresarea unui gardian de către un deţinut radicalizat la Vendin-le-Vieil (nordul Franţei) a declanşat o mişcare naţională de protest a gardienilor din închisorile franceze.

Gardienii cer suplimentarea personalului şi a resurselor alocate pentru securitatea în penitenciare şi le reproşează autorităţilor guvernamentale că au luat măsuri insuficiente pentru a combate probleme precum violenţa şi suprapopularea din închisorile franceze.

De asemenea, gardienii vor izolarea de ceilalţi deţinuţi a celor 512 persoane încarcerate pentru fapte de terorism, în condiţiile extinderii fenomenului de radicalizare a deţinuţilor musulmani în Franţa. În ultimii 35 de ani, numărul deţinuţilor din închisorile din Franţa s-a dublat, ajungând la circa 70.000. Printre altele, 1.139 de deţinuţi de drept comun au fost identificaţi drept ‘radicalizaţi’.

Citeşte şi: Sute de kilograme de cocaină au fost găsite în ambasada Rusiei

Conform unor surse guvernamentale de la Paris, premierul Philippe va anunţa măsuri de consolidare a ‘etanşeităţii’ între deţinuţii radicali şi ceilalţi, pentru a se decongestiona închisorile din regiunea pariziană, unde sunt întemniţaţi 60% dintre deţinuţii urmăriţi în justiţie pentru terorism.

O altă măsură se referă la radicalizarea în rândul adolescenţilor. Potrivit datelor oficiale, 68 de minori, majoritatea având vârste de sub 13 ani, au revenit din Siria şi Irak, iar circa 500 încă se află în zona de conflict din Orientul Mijlociu.

La nivel educativ, se au în vedere măsuri de sprijinire a laicităţii în şcoli. Guvernul francez ar urma şi să-şi confirme susţinerea pentru o propunere a Senatului privind condiţii mai stricte pentru deschiderea instituţiilor şcolare, pentru a se combate astfel eventuala apariţie a unor structuri islamiste. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.