X

Franţa ‘condamnă cu cea mai mare fermitate’ rebeliunea militară din Mali

Franţa “condamnă cu cea mai mare fermitate (…) rebeliunea” declanşată în Mali într-o garnizoană din apropiere de Bamako, a declarat marţi şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, făcând apel la militari “să se întoarcă fără întârziere în cazărmi”, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Franţa a luat cunoştinţă cu îngrijorare de rebeliunea care s-a produs azi la Kati, în Mali”, la circa 15 km de Bamako, şi “condamnă cu cea mai mare fermitate acest eveniment grav”, a subliniat ministrul afacerilor externe într-un comunicat.

Citește și : Sirian arestat în Germania sub suspiciunea de implicare în crime de război

Parisul “împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de Comunitatea economică a statelor din Africa de Vest (CEDEAO) (…) care face apel la menţinerea ordinii constituţionale şi le cere militarilor să se întoarcă fără întârziere în cazărmi”, a adăugat el.

“Franţa reafirmă cu forţă deplinul său ataşament faţă de suveranitatea şi democraţia din Mali” şi “autorităţile franceze de la cel mai înalt nivel rămân foarte atente la evoluţia situaţiei din Mali”, a subliniat Le Drian.

Citește și : Numărul cazurilor de depresie în Marea Britanie s-a dublat în perioada pandemiei

La fel ca Parisul, Washingtonul şi CEDEAO şi-au exprimat marţi public îngrijorarea faţă de această rebeliune, care provoacă temeri privind o eventuală înlăturare de la putere a preşedintelui Ibrahim Boubacar Keita, deja confruntat de două luni cu o contestare fără precedent de la lovitura de stat din 2012.

Circa 5.100 de militari francezi sunt desfăşuraţi în Sahel, în special în Mali, în cadrul operaţiunii antijihadiste Barkhane.

Tags: africa de vestBamakoCEDEAOfrantaJean-Yves Le DrianMali
Categorii: Știrile zilei