X

Franţa condamnă tentativa de exilare forţată a opozantei belaruse Maria Kolesnikova

Franţa a condamnat tentativa de exilare forţată a opozantei belaruse Maria Kolesnikova şi a făcut apel la adoptarea de “sancţiuni rapide” de către UE împotriva responsabililor pentru represiune în această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Franţa condamnă cu cea mai mare fermitate arestările arbitrare şi practicile de exilare forţată ale mai multor membri ai consiliului de coordonare, precum şi a numeroşi manifestanţi în ultimele zile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez al Afacerilor Externe.

Citește și : BoJo a rămas fără șeful departamentului juridic: Jonathan Jones și-a dat demisia!

“Trebuie să se facă lumină deplină asupra situaţiei dnei Kolesnikova”, a adăugat Agnes von der Mühll.

Autorităţile belaruse au încercat să o treacă cu forţa frontiera ucraineană pe Maria Kolesnikova, care a refuzat şi şi-a rupt paşaportul înainte de a fi arestată, au declarat marţi cei doi aliaţi ai săi ajunşi în Ucraina.

Cei doi însoţitori ai săi, Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov – ambii membri ai “consiliului de coordonare” al opoziţiei – care au fost conduşi ca şi ea la frontieră, au acceptat să intre în Ucraina, unde au putut depune mărturie.

“Facem apel la autorităţile belaruse să pună capăt acestor acţiuni, să elibereze persoanele deţinute arbitrar şi să angajeze dialogul naţional incluziv” solicitat de europeni cu societatea belarusă, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Maria Kolesnikova este ultima dintre cele trei figuri feminine ale opoziţiei foarte vizibile în timpul campaniei prezidenţiale care a rămas în Belarus. Celelalte două, candidata Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Ţepkalo, au plecat în străinătate.

Vezi și: Avertisment pentru părinți: Pe TikTok circulă imagini cu o sinucidere!

“Franţa reaminteşte în acest context susţinerea sa pentru adoptarea rapidă de către Uniunea Europeană a sancţiunilor vizându-i pe responsabilii pentru represiunea îndreptată împotriva populaţiei belaruse, precum şi pentru fraudele electorale intervenite pe 9 august”, a adăugat Agnes von der Mühll.

De o lună de zile, manifestaţii săptămânale reunesc în fiecare duminică peste 100.000 de persoane la Minsk împotriva realegerii considerate frauduloase a lui Aleksandr Lukaşenko pe 9 august.

Tags: frantaMaria KolesnikovaucrainaUEVeronika Ţepkalo
Categorii: Diaspora