Franța, condamnată de CEDO să despăgubească şapte cetăţeni români de etnie romă în legătură cu evacuarea unei tabere

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa pentru că nu a ţinut cont de consecinţele evacuării unei tabere de romi din regiunea pariziană în 2013, şi nici de situaţia particulară a persoanelor în cauză, transmite AFP, potrivit agerpres.

Conform comunicatului emis de instanţa de la Strasbourg, şapte cetăţeni români de etnie romă au înaintat o plângere la CEDO în aprilie 2013, după decizia autorităţilor de a evacua o tabără neautorizată pe care aceştia o ocupau de şase luni la Courneuve, în regiunea pariziană.


Citește și : Ambasadorul slovac în Belarus cere RETRAGEREA din post

Fără propunere de relocare, romii au plecat în cele din urmă de unii singuri, instalându-se provizoriu într-o altă tabără, fără caravanele care, după cum afirmă ei, le-ar fi fost confiscate.

Circumstanţele evacuării forţate a taberei şi condiţiile lor de viaţă ulterioare ‘nu constituie un tratament inuman şi degradant’, au considerat judecătorii de la Strasbourg, însă, ‘din cauza termenului scurt între ordinul prefectului şi punerea sa în aplicare, nu a existat o luare în calcul a consecinţelor expulzării şi a situaţiei particulare a reclamanţilor’.

În consecinţă, statul francez a încălcat articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale şi a domiciliului) şi articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Citește și : Burundi se bazează pe ‘Graţia Divină’ și îi expulzează pe reprezentanții OMS

Potrivit CEDO, ‘apartenenţa reclamanţilor la un grup defavorizat social şi nevoile lor particulare trebuie luat în calcul în examenul de proporţionalitate pe care autorităţile sunt obligate să-l efectueze’, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul în speţă.

Statul francez a fost condamnat să achite fiecărui reclamant câte 7.000 de euro ca despăgubiri morale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.