X

Franța : ‘Conferinţa internaţională’ pentru ‘o pace justă şi durabilă’ în Ţara Bascilor se va desfăşura la 4 mai

O ‘conferinţă internaţională’ pentru ‘o pace justă şi durabilă’ în Ţara Bascilor se va desfăşura la 4 mai în Cambo-les-Bains (sud-vestul Franţei), a anunţat luni Raymond Kendall, expert al Grupului Internaţional de Contact (GIC) care negociază pentru a pune capăt acestui conflict vechi de aproape 60 de ani, informează AFP, potrivit agerpres.

În condiţiile în care a fost anunţat joia trecută că organizaţia secesionistă bască ETA îşi va anunţa la începutul lui mai dizolvarea, expertul britanic, fost secretar general al Interpol, a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Bayonne, că această întâlnire din 4 mai ‘va fi primordială în avansarea procesului de pace definitiv’.

Citește și : Fâşia Gaza : 40 de palestinieni au fost uciși de armă israeliene de la începutul mişcării de protest de la granița cu Israelul

ETA, înfiinţată în 1959 în timpul luptei împotriva franchismului, a renunţat în octombrie 2011 la lupta armată, după 43 de ani de violenţe în numele independenţei Ţării Basce şi a Navarrei.

Într-o etapă majoră spre pace, ea le-a livrat la 8 aprilie 2017 autorităţilor franceze o listă de opt ascunzători de arme, toate situate în Pyrénées-Atlantiques (sud-vest), gest salutat de Paris, dar considerat insuficient de către Spania.

Vinerea trecută, ETA a cerut, pentru prima dată, ‘scuze’ victimelor sale, preambul pentru dizolvarea unilaterală a grupării separatiste, cerută de Madrid.

‘Bascii au oferit dovada determinării lor de a merge înainte spre punerea în aplicare a unei păci juste şi durabile (…). Suntem siguri că noi progrese se vor produce într-un viitor apropiat, în luna mai’, a subliniat Raymond Kendall, în franceză.

Citește și : Putin şi Macron au conevit asupra menţinerii acordului nuclear cu Iranul

Expertul şi colegii săi din GIC estimează că există astăzi ‘condiţiile chiar pentru favorizarea unor progrese importante în căutarea obiectivului nostru final’. ‘A sosit momentul pentru reînnoirea angajamentului nostru în favoarea păcii’, a conchis Kendall, după ce a invitat ‘toate organizaţiile civile şi politice’ să participe la întâlnirea de la Cambo-les-Bains, pentru ‘a pune un nou jalon pe drumul păcii’.

În total 829 de morţi sunt imputate ETA (Euskadi Ta Askatasuna, în traducere ‘Ţara Bască şi Libertate’), în timp ce cel puţin 62 de militanţi ai săi au fost ucişi de grupurile paramilitare.

Tags: BayonneCambo-les-BainsconferintaETAGICTara Bascilor
Categorii: Diaspora