X

Franţa confirmă începerea vaccinării împotriva gripei aviare

Autorităţile franceze au confirmat că intenţionează să demareze, la toamnă, un program de vaccinare a păsărilor împotriva gripei aviare, după ce rezultatele testelor făcute cu vaccinarea raţelor a demonstrat că vaccinul are o “eficienţă satisfăcătoare”, a anunţat vineri Ministerul francez al Agriculturii, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

Citeşte şi: Bahmut și bătălia pentru Moscova

În ultimele 18 luni, gripa aviară a dat peste cap producţia mondială de carne de pasăre, ducând la sacrificare a peste 200 de milioane de păsări.

Franţa este ţara din Uniunea Europeană cea mai afectată de gripa aviară şi în ultima lună s-a confruntat cu o recrudescenţă a focarelor în zona de sud-vest a ţării, în special în rândul efectivelor de raţe.

Autorităţile de la Paris au lansat deja o pre-comandă pentru 80 de milioane de doze de vaccin, care trebuia să fie confirmată pe baza testelor finale efectuate de Autoritatea franceză pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate (ANSES).

“Aceste rezultate favorabile oferă suficiente garanţii pentru a lansa o campanie de vaccinare încă din toamna lui 2023”, se precizează într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a Ministerul francez al Agriculturii.

Guvernele sunt reticente la ideea vaccinării efectivelor de păsări din cauza perturbărilor provocate schimburilor comerciale care ar decurge de pe urma vaccinării. Cu toate acestea, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe guverne să gândesc să recurgă la vaccinare pentru a opri răspândirea virusului şi a evita transmiterea în rândul oamenilor.

Franţa a mandatat două companii, Ceva Animal Health din Franţa şi Boehringher Ingelheim din Germania, să pună la punct un vaccin împotriva gripei aviare destinat raţelor.

Citeşte şi: Andrew Tate credea că e mai presus de lege. România i-a dovedit că se înșală

Mai multe alte state UE au efectuat teste cu vaccinuri împotriva gripei aviare, inclusiv Ţările de Jos pentru găinile ouătoare şi Italia pentru curcani. Primele rezultate alte testelor efectuate în Ţările de Jos arată că vaccinurile sunt eficiente.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie. 

Tags: Boehringher IngelheimCeva Animal Healthfrantagripa aviaraOrganizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE)parisuniunea europeanavaccin
Categorii: Diaspora