X

Franţa consideră că ”nimic nu pare să justifice folosirea forţei de către Rusia” în strâmtoarea Kerci

Franţa a deplâns luni folosirea forţei de către grănicerii ruşi împotriva a trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci, estimând că ”nimic nu pare s-o justifice”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Ţinând cont de cunoaşterea de către noi a faptelor în această etapă, nimic nu pare să justifice folosirea forţei de către Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe, în ajunul unei vizite la Paris a şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Citește și : Poroşenko decretează legea marţială în Ucraina

Grănicerii ruşi au tras duminică asupra vapoarelor pentru a le intercepta. Circa douăzeci de marinari ucraineni au fost luaţi prizonieri, unii dintre ei fiind răniţi.

Parisul i-a cerut ”Rusiei să-i elibereze în cel mai scurt timp pe marinarii ucraineni reţinuţi şi să înapoieze navele confiscate”.

”Această situaţie este consecinţa directă a anexării Crimeii de către Rusia în martie 2014, încălcând dreptul internaţional”, a estimat Quai d’Orsay. Rusia trebuie ”să respecte libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci, precum şi navigaţia în Marea Azov”, a adăugat MAE francez.

Marea Azov este o mică mare internă situată la nord de Marea Neagră şi pe care o împart Rusia şi Ucraina.

Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgenţă cerută de Ucraina şi Rusia pe tema incidentului fără precedent legat de Marea Azov.

Citește și : O fundaţie a lui Soros anunţă încetarea activităţilor în Turcia

Tags: frantaKerciMAE francezmarea neagranaveQuai d'OrsayrusiaSerghei Lavrovucraina
Categorii: Diaspora