Franța : Consiliul de Stat a anulat o directivă ministerială care interzicea reproducerea delfinilor în captivitate

Publicat:

Cea mai înaltă jurisdicţie administrativă franceză, Consiliul de Stat, a anulat luni o directivă ministerială care interzicea reproducerea delfinilor în captivitate, aşa cum au cerut trei parcuri de distracţii cu specific marin, inclusiv parcul Marineland de pe Riviera franceză, amenajat în localitatea Antibes, informează AFP.

Consiliul de Stat a considerat că directiva semnată în mai 2017 de Segolene Royal, fostul ministru socialist al Mediului, a fost luată “la capătul unei proceduri neregulamentare”, conform agerpres.


“Este o veste excelentă pentru animalele noastre şi parcurile zoologice din Franţa”, a declarat într-un comunicat Pascal Picot, directorul general de la Marineland din Antibes, care, alături de Parcul Asterix, aflat în apropiere de Paris, şi Planete Sauvage, în vestul Franţei, au sesizat instanţa administrativă, considerând că supravieţuirea lor era ameninţată de acea directivă.

Citește și : Automatizarea și globalizarea sunt o amenințare a locurilor de muncă (raport)

“Este important ca modificările semnificative ale reglementărilor ce se aplică în cazul animalelor şi asupra cărora noi trebuie să se pronunţăm să fie bazate pe fapte ştiinţifice şi să fie adoptate în conformitate cu exigenţele legale”, a adăugat Pascal Picot.

Textul prevedea iniţial “un control strict al reproducerii delfinilor”, în concordanţă cu “configuraţia şi mărimea bazinelor”.

Tonul documentului a fost înăsprit în ultimul moment, interzicând “reproducerea orcilor şi delfinilor actual închişi în Franţa”, pentru a marca stoparea creşterii în captivitate a acestor cetacee şi oprirea suferinţelor prin care trec aceste animale.

Consiliul de Stat a dezvăluit că după primele consultări, în special după cele cu reprezentanţii Consiliului naţional de protejare a naturii, “interdicţia se aplica doar orcilor” şi a fost apoi extinsă la toţi delfinii de talie mare, fără o nouă consultare.

De exemplu, versiunea textului “în cele din urmă adoptată constituia o nouă speţă” şi ar fi trebuit să facă obiectul unor noi consultări.

Consiliul de Stat a considerat că interdicţia “ameninţă perenitatea” parcurilor cu animale sălbatice şi că “ţinând cont de importanţa şi amploarea schimbărilor aduse proiectului supus consultării publicului” a ajuns la concluzia că “modificările aduse directivei denaturează proiectul supus consultării publice”.

“O nouă consultare este deci solicitată”, a concluzionat cea mai înaltă jurisdicţie administrativă franceză.

În timpul audierii, ce a avut loc pe 12 ianuarie, avocatul Asociaţiei pentru protejarea animalelor sălbatice şi al iniţiativei C’est Assez, a considerat că directiva reprezenta “o consecinţă a părerilor exprimate în timpul consultării”, având ca scop încetarea suferinţelor prin care trec animalele sălbatice din parcurile de distracţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.