Franţa consolidează securitatea în şcoli: ‘Nu excludem prezenţa fizică a forţelor de ordine’

Publicat:

Ministrul francez de interne, Christophe Castaner, a declarat vineri că “nu exclude prezenţa fizică a forţelor de ordine” în şcoli, printre măsurile de a întări securitatea, după un caz în care o profesoară a fost ameninţată cu un pistol cu bile de un elev la Creteil, relatează AFP, potrivit agerpres.

Oficialul a spus că o serie de măsuri urmează a fi prezentate marţi în Consiliul de Miniştri.


Citeşte şi: 14 copii au fost ÎNJUNGHIAŢI într-o grădiniţă din China – VIDEO

Ministrul de interne, care s-a exprimat în faţa presei alături de miniştrii educaţiei şi justiţiei, Jean-Michel Blanquer şi Nicole Belloubet, “nu exclude prezenţa fizică a unor forţe de ordine” în unităţile de învăţământ, în special “în cele mai dificile cartiere”.

Această prezenţă ar putea fi decisă “în momente de tensiune specială pe parcursul zilei” şi “evident cu acordul directorului şcolii”, a precizat Castaner, care a promis “o abordare cartier cu cartier”, şi nu o circulară la nivel naţional.

Trebuie ca “şcoala să fie un loc ca un sanctuar, protejat, ca noi, profesorii, să fim protejaţi şi ca elevii noştri să fie de asemenea protejaţi de aceste violenţe inacceptabile”, a insistat el.

Citeşte şi: Pierre Moscovici îl numeşte FASCIST pe un europarlamentar italian

Printre celelalte măsuri care vor fi anunţate marţi, Jean-Michel Blanquer a evocat în special “chestiunea semnalării sistematice a faptelor”, “sancţiuni educative proporţionate” şi “întărirea unor echipe mobile de securitate care ar permite restabilirea ordinii într-o şcoală”.

Ministrul educaţiei a anunţat de asemenea, pentru elevii între 13 şi 18 ani, “posibilitatea de a avea unităţi de învăţământ specializate”, cu personal educativ, dar şi “de origine militară sau poliţienească”.

Ministrul justiţiei, Nicole Belloubet, a propus în special “înmulţirea activităţilor de interes general în unităţile şcolare, ceea ce ar avea o puternică valoare educativă”.

Citeşte şi: Isteria pachetelor explozive continuă în SUA. Sediul unui post de radio a fost evacuat

Cei trei miniştri au reunit anterior un “comitet strategic” pentru a pune în aplicare “un plan de acţiuni ambiţioase”.

Preşedintele Emmanuel Macron a cerut să fie luate “toate măsurile” pentru ca acest tip de incident să nu se mai repede, considerând “inacceptabil” să ameninţi un profesor.

Mii de profesori au reacţionat de atunci pe Twitter pentru a-şi împărtăşi experienţa legată de violenţa în şcoală. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.