Franţa dă peste cap planurile Germaniei în relaţiile cu Turcia

Publicat:

Turcia rămâne un partener vital al Uniunii Europene şi legăturile cu acest stat trebuie să fie menţinute chiar dacă situaţia sa a luat o turnură îngrijorătoare în ultimul timp, a estimat preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu publicat joi de cotidianul grec Kathimerini, potrivit Reuters, transmite şi agerpres.

Comentariile şefului statului francez urmează celor făcute duminică de cancelarul german Angela Merkel, care a declarat că Turcia nu ar trebui să adere la Uniunea Europeană şi a anunţat că va examina cu alţi lideri europeni posibilitatea opririi negocierilor de aderare.


”Turcia s-a îndepărtat, într-adevăr, de Uniunea Europeană în ultimele luni şi a depăşit în mod îngrijorător linia într-un mod care nu poate fi ignorat, în special cu privire la uniunea vamală. Dar doresc să evit o ruptură pentru că (Turcia) este un partener vital în multe crize cu care ne confruntăm, mai ales provocarea reprezentată de imigraţie şi ameninţarea teroristă”, a subliniat Macron.

Citeşte şi: IRMA este CATASTROFALĂ. Românii DISPĂRUŢI în PARADISUL PIERDUT sunt teferi – FOTO/VIDEO

Aflat într-o vizită de două zile în Grecia, Emmanuel Macron va prezenta joi ambiţiosul său proiect de ‘refondare’ a unei Europe mai democratice, într-un discurs pe care îl va rosti în apropiere de Acropole.

Locul ales pentru acest discurs are o mare valoare simbolică – pe colina împădurită Pnyx aveau loc reuniunile Ecclésiei, adunarea cetăţenilor care votau prin ridicarea mâinii în timpul ‘perioadei de aur’ a democraţiei ateniene, în secolul V î.Hr.

Preşedintele Macron, care se va exprima în faţa ‘multor tineri’, potrivit Palatului Elysée, se va afla alături de premierul grec Alexis Tsipras.

Cancelarul Angela Merkel a declarat duminică seară – în cadrul singurei dezbateri televizate între politiciana conservatoare şi principalul ei rival, social-democratul Martin Schulz, înaintea alegerilor parlamentare germane din 24 septembrie – că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene.

La rândul său, Martin Schulz a promis că va lua măsuri pentru a opri negocierile de aderare a Turciei la UE dacă va deveni cancelar.

Citeşte şi: Kievul ÎNCHIDE prin lege TOATE școlile românești din Ucraina

Ankara a reacţionat luni la comentariile celor doi politicieni germani, ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik afirmând că orice discuţie despre oprirea negocierilor ţării sale de aderare la UE subminează Europa şi reprezintă un “atac la adresa principiilor fondatoare ale Europei”. “Ei ridică un zid al Berlinului cu cărămizi de populism. Turcia va continua să meargă cu capul sus ca ţară europeană şi democraţie europeană”, a postat Celik pe Twitter.

Negocierile de aderare a Turciei la UE au început în 2005, dar sunt blocate de luni de zile din cauza evoluţiilor politice din Ankara, acuzată de derivă autoritară de opozanţii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.