X

Franța, de acord să amâne colectarea noii taxe pentru ‘giganții’ din tehnologie până la finalul acestui an

Franța este de acord să amâne colectarea noi taxe aplicate corporațiilor din domeniul tehnologiei până la finalul anului 2020, au declarat surse din guvern francez pentru BBC, scrie mediafax.

Taxa pentru serviciile digitale a stârnit o reacție adversă la Washington. Statele Unite au amenințat, la începutul lunii decembrie a anului trecut, să impună tarife de 2.4 miliarde dolari pe produsele franțuzești, inclusiv pe șampanie și brânză.

Citește și : Consiliul Europei critică Italia pentru condiţiile din penitenciare

Cu toate acestea, SUA a renunțat în acest an la majorarea taxei pentru produsele de importat, a spus un oficial.

Răzgândirea a fost rezultatul conversației de luni între președintele Trump și șeful de stat francer Macron.

Google, Apple, Facebook și Amazon se numărau printre „giganții” din tehnologie care urmau să plătească taxă până la 3% din veniturile lor în Franța, în luna aprilie și din nou în noiembrie a.c.

Franța, alături de alte țări europene, au încercat să impună propriile lor taxe digitale pe vânzări în timp ce așteptau un acord multilateral din partea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)menit să stabilească felul în care astfel de firme ar trebui taxate.

Dacă OCDE ajunge la o înțelegere până la finalul anului 2020, atunci taxa unilaterală a Franței nu va mai fi deloc aplicată. Dacă nu va exista un acord multilateral până atunci atunci Franța va colecta cele două tranșe de taxe.

Plățile deja au fost colectate pentru noiembrie 2019 de pe veniturile din iulie. Acestea pot suferi ajustări, însă acordul nu prevede returnarea lor.

Ce este o taxă digitală?

Franță, alături de alte câteva state europene, vrea să limiteze posibilitatea „giganților” din tehnologie să eludeze taxele.

Citește și : Spania declară ‘stare de urgenţă climatică’

Multe guverne sunt îngrijorate că giganții americani din tehnlogie evită taxele în Uniunea Europeană. Acestea argumentează că taxele ar trebui să fie bazate pe locul în care se desfășoară activitatea digitală – căutarea paginilor de internet, nu unde au companiile sediile centrale.

Marea Britanie, Italia, Austria și Turcia deja iau în calcul impunerea unor taxe, însă oficialii din industria comerțului din Washington spun că firmele sunt luate pe nedrept în vizor.

Tags: ApplefacebookfrantaGoogletaxe
Categorii: Diaspora