X

Franţa doreşte dovezi solide în legătură cu implicarea Rusiei în cazul Skripal

Franţa a declarat miercuri că doreşte dovezi solide în legătură cu implicarea Rusiei în otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury (în sud-vestul Angliei) înainte de a lua orice măsură în semn de solidaritate cu guvernul britanic, relatează Reuters, conform agerpres.

Spre deosebire de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Donald Trump, care i-au dat asigurări premierului Theresa May că sprijină poziţia guvernului britanic cu privire la posibila implicare a Rusiei în otrăvirea lui Skripal, preşedintele Emmanuel Macron şi alţi oficiali francezi au refuzat să facă referire la Rusia.

Citește și : Erdogan speră ca bastionul kurd din Afrin să fie ”total încercuit” miercuri seara

După ce iniţial Franţa a condamnat atacul cu agent neurotoxic împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia şi şi-a exprimat marţi solidaritatea cu Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, a declarat miercuri că este prematur ca Parisul să decidă dacă trebuie luate măsuri.

Nu facem politică fantezistă. Odată ce elementele sunt dovedite, atunci va veni timpul să luăm deciziile necesare‘, a spus Griveaux în cadrul unei conferinţe de presă, la scurt timp după ce premierul britanic Theresa May a anunţat că Londra va expulza 23 de diplomaţi ruşi şi îşi suspendă contactele bilaterale cu Moscova.

Deşi s-a referit la atac ca fiind ‘o acţiune foarte gravă’ împotriva unui aliat strategic, Griveaux a spus că Franţa aşteaptă ‘concluziile definitive’ şi dovezi care să arate că ‘faptele sunt complet adevărate’ înainte de a adopta o poziţie în acest caz.

Reacţia Franţei contrastează cu cea a aliaţilor săi, însă este în concordanţă cu eforturile lui Macron de la preluarea mandatului de a pune bazele unei noi relaţii cu Vladimir Putin. Macron şi-a exprimat intenţia de a avea un dialog privat mai degrabă decât o confruntare directă cu Putin, încercând în acelaşi timp să promoveze o consolidare a relaţiilor de afaceri şi culturale între cele două ţări, în pofida sancţiunilor existente ale Uniunii Europene împotriva Moscovei.

Citește și : Risc de reacţii ostile ”antibritanice” în Rusia (Ministerul britanic de Externe)

Tags: Donald TrumpEmmanuel MacronfrantarusiaSerghei SkripalTheresa May
Categorii: Diaspora