X

Franţa extrădează în Argentina un torţionar notoriu

Justiţia franceză a dat joi un nou aviz favorabil extrădării spre Argentina a lui Mario Sandoval, un fost poliţist care ar fi fost implicat în dispariţia unui student în timpul dictaturii (1976-1983), informează AFP.

Argentina îl suspectează pe Sandoval că este implicat în răpirea şi dispariţia, la 30 octombrie 1976, a lui Hernan Abriata, student la arhitectură ce a fost deţinut la şcoala de mecanică a marinei.

Citeşte şi: Guvernul de la Madrid INVOCĂ Articolul 155 şi va ridica autonomia Cataloniei

Circa 5.000 de persoane dintre cele care au trecut prin centrul de tortură de trist renume al dictaturii argentiniene au dispărut, adesea aruncaţi din avioane în Rio de la Plata.

Dacă Argentina îl suspectează pe Sandoval de numeroase crime, torturi şi sechestrări, dosarul Abriata este singurul în baza căruia ea cere extrădarea acestuia, pentru că dispune de circa zece depoziţii care îl incriminează. Prin urmare, şi camera de Instrucţie a Curţii de Apel din Versailles, lângă Paris, s-a sprijinit doar pe acest dosar pentru a da un aviz pozitiv în vederea extrădării. Extrădarea se poate face în urma unui decret al premierului, susceptibil de a fi atacat la Consiliul de Stat.

Tags: argentinadosarul AbriatafrantaHernan AbriataMario SandovalRio de la Plata
Categorii: Știrile zilei