X

Franța : Guvernul a confirmat restabilirea unei circumscripţii naţionale unice pentru alegerile europarlamentare

Guvernul de la Paris a confirmat restabilirea unei circumscripţii naţionale unice în Franţa pentru alegerile europarlamentare din 2019, conform proiectului de lege examinat miercuri de executivul francez, transmite France Presse.

De la alegerile europene din 2004, există un mod de scrutin regional – cu opt circumscripţii – care prevalează în Franţa. Abandonarea acestuia le-a fost anunţată liderilor partidelor politice franceze în timpul consultărilor începute de preşedintele Emmanuel Macron în toamna anului trecut, potrivit agerpres .

În cursul consultărilor, doar principalul partid de opoziţie de centru-dreapta francez, Republicanii, şi-a exprimat opoziţia faţă de revenirea la circumscripţia electorală unică.

Citește și : Cariera de spion l-a pregătit pe Vladimir Putin să devină președinte

În opinia executivului francez, circumscripţia unică ‘reprezintă garanţia unei lizibilităţi crescute pentru alegător şi o evoluţie coerentă cu dorinţa de consolidare a caracterului european al scrutinului’.

Textul guvernamental ‘se înscrie în perspectiva proiectului ambiţios’ apărat de Franţa în cadrul Uniunii Europene vizând alegerea anumitor ‘deputaţi europeni pe liste transnaţionale la alegerile europene din 2019’, precizează proiectul citat.

Această opţiune este deschisă de redistribuirea celor 73 de mandate de europarlamentar care în prezent îi revin Marii Britanii, dar presupune un consens dificil între statele membre.

La nivel naţional, Partidul Socialist şi formaţiunea ‘La République en marche’ sunt favorabile acestei idei, dar Frontul Naţional (extrema-dreaptă) şi LFI (stânga radicală) i se opun.

La alegerile europene din 2014, Frontul Naţional s-a plasat pe prima poziţie în Franţa, cu 24,86% din voturi, devansând UMP (dreapta) şi Partidul Socialist.

Tags: alegeriEmmanuel Macroneuroparlamentarefrantafrontul nationalparis
Categorii: Diaspora