X

Franţa ia măsuri pentru securitatea forţelor sale din nord-estul Siriei şi cere Turciei să-şi înceteze IMEDIAT ofensiva

Franţa a anunţat luni că pregăteşte măsuri pentru a asigura siguranţa armatei şi a personalului civil francez în nord-estul Siriei în timp ce SUA încep să-şi retragă forţele din zonă în urma unei ofensive turce împotriva miliţiilor kurde, relatează Reuters, potrivit agerpres.

”Se vor lua măsuri în următoarele ore pentru a asigura siguranţa personalului militar şi civil francez prezent în zonă în cadrul coaliţiei internaţionale de luptă împotriva Statului Islamic şi al operaţiunii umanitare”, a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat după o reuniune de urgenţă a cabinetului, fără a da detalii suplimentare.

Citeşte şi: Armata siriană trimite trupe în nordul ţării în faţa ofensivei Turciei (media de stat)

Franţa a fost unul dintre principalii aliaţi în coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak, avioane militare vizând ţinte ale militanţilor şi forţe speciale franceze coordonându-se pe teren cu luptători kurzi şi arabi.

Statele Unite au anunţat duminică începerea unei retrageri deliberate a aproximativ 1.000 de trupe din nordul Siriei, un proces despre care oficiali americani au apreciat că poate dura mai degrabă zile, decât săptămâni.

Oficiali francezi au afirmat anterior că o retragere a SUA i-ar forţa să plece de asemenea din zonă, având în vedere că se bazează pe suportul logistic american.

Franţa îşi va intensifica eforturile pentru o ”încetare imediată a ofensivei turce” contra forţelor kurde în nord-estul Siriei, a anunţat duminică preşedinţia franceză, într-un comunicat citat de AFP.

Comunicatul a fost dat publicităţii după o reuniune a Consiliului de apărare şi securitate naţională, sub preşedinţia şefului statului francez Emmanuel Macron.

”Franţa îşi va accentua eforturile diplomatice, în strânsă coordonare cu partenerii săi din coaliţia contra Daesh (acronimul în arabă pentru Statul Islamic), în cadrul Uniunii Europene, al NATO şi al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a obţine încetarea imediată a ofensivei turce în desfăşurare”, arată comunicatul citat.

Preşedintele Macron a declarat că ofensiva lansată de Ankara poate avea ”consecinţe umanitare dramatice, o renaştere a Daesh în regiune şi o destabilizare durabilă a nord-estului Siriei”. ”Franţa condamnă în termenii cei mai fermi” această ofensivă, a adăugat şeful statului francez.

Potrivit acestuia, prioritatea absolută trebuie să o reprezinte împiedicarea revitalizării Daesh în regiune.

Ofensiva turcă în nord-estul Siriei, intrată luni în şasea a zi, a provocat proteste internaţionale şi s-a soldat cu peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi cu strămutarea a peste 130.000 de persoane

Tags: ankaraDaeshEmmanuel MacronfrantaNATOONUsiriaStatul Islamic (SI)turciaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Sinteze