Franţa îndeamnă Libanul la reforme ca răspuns la grava criză economică şi socială

Publicat:

Franţa şi-a reiterat apelul adresat guvernului libanez pentru angajarea “rapidă” de reforme ca răspuns la grava criză economică şi socială din Liban şi s-a declarat gata să-l sprijine în acest sens, informează miercuri AFP, scrie agerpres.

În timpul unei convorbiri avute marţi cu premierul libanez Hassan Diab, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a amintit că, “pe baza activităţii angajate de autorităţile libaneze, măsuri concrete şi credibile trebuie să fie luate rapid, pentru a răspunde aşteptărilor populaţiei libaneze şi a restabili încrederea în economia Libanului”.


Citește și : Trump laudă America: ‘Avem 1 milion de contaminări pentru că testăm cel mai bine!’

Le Drian “a subliniat că Franţa este gata, pe această bază, să sprijine Libanul şi guvernul libanez în reformele economice, politice şi sociale ca răspuns la criza pe care o traversează această ţară, în interesul tuturor libanezilor”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe francez, difuzat în noaptea de marţi spre miercuri.

În faţa celei mai grave crize economice de după războiul civil (1975-1990) şi în pofida restricţiilor impuse în faţa noului tip de coronavirus, mobilizarea populară, declanşată iniţial în toamna anului trecut, a fost reluată împotriva puterii acuzate de corupţie şi incompetenţă.

Noi ciocniri între manifestanţi şi armată au avut loc marţi seara la Tripoli. Mai multe bănci au fost vandalizate pe teritoriul întregii ţări.

Premierul libanez Hassan Diab, numit în ianuarie, a declarat în martie că Libanul se află în incapacitate de plată, o premieră în istoria acestei ţări.

Guvernul este pe cale să anunţe un plan de salvare a economiei, care ar presupune o restructurare a datoriei şi un eventual ajutor extern. Planul evocă necesităţi de finanţare de peste 80 de miliarde de dolari, dintre care între 10-15 miliarde ajutoare străine pe termen de 5 ani.

Citește și : IZOLAREA ar putea conduce la 7 milioane de sarcini neplanificate

Libanul are o datorie de 92 de miliarde de dolari, 170% din PIB. Aproape jumătate (45%) din populaţie se află sub pragul sărăciei, criza economică fiind agravată de pandemia de COVID-19 şi de măsurile de prevenţie care au blocat ţara.

Pe 21 aprilie, deputaţii au votat o lege împotriva corupţiei în sectorul public, un flagel în Liban şi unul dintre elementele care au declanşat revolta populară fără precedent care zguduie ţara din octombrie anul trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.