Franța introduce sancţiuni pentru difuzarea online a unor informaţii personale ce ar putea ‘pune în pericol viaţa altor persoane’

Publicat:

Premierul francez Jean Castex a anunţat vineri introducerea de sancţiuni pentru difuzarea online a unor informaţii personale ce ar putea “pune în pericol viaţa altor persoane”, după asasinarea, în urmă cu o săptămână, a unui profesor de istorie în regiunea pariziană, informează AFP, potrivit agerpres.

Legea împotriva separatismului ce va fi prezentată pe 9 decembrie va include “posibilitatea de a-i sancţiona pe cei care postează online informaţii personale ce pun în pericol viaţa altora”, a spus Castex, citând cazul profesorului Samuel Paty, a cărui identitate şi numele colegiului la care preda au fost publicate pe internet de părintele unui elev şi un predicator islamist.


Citește și : Un italian bănuit de 160 de violuri în Germania a fost arestat de trupele speciale în Franţa

El a anunţat de asemenea “o întărire a protecţiei funcţionarilor şi agenţilor publici”, în scopul “penalizării celor care fac presiuni” asupra lor, “prin cuvinte sau comportamente, cum s-a întâmplat la Conflans-Sainte-Hornorine la adresa lui Paty şi a directoarei colegiului”.

Premierul francez a făcut şi un prim bilanţ al controalelor efectuate pe parcursul săptămânii la responsabili de asociaţii islamiste.

Jean Castex a anunţat că au fost efectuate “56 de vizite” la domiciliu şi au avut loc 27 de arestări, după semnalări de conţinuturi online ilicite.

“S-a decis efectuarea a 123 de vizite la domiciliu şi 56 au fost deja efectuate”, a declarat premierul francez, precizând că “1.279 de semnalări pe platforma Pharos, serviciu dedicat semnalării de conţinuturi ilicite pe internet, au permis 27 de arestări”.

Premierul francez a anunţat o întărire a efectivelor platformei de supraveghere a reţelelor, precum şi crearea “unui departament specializat al Parchetului din Paris pentru centralizarea urmăririlor şi îmbunătăţirea eficacităţii lor”.

În ceea ce priveşte lupta împotriva urii online, Castex a precizat că ea se va face în mod concertat cu directivele Comisiei Europene.

Citește și : Restricţii dure în UK! În Scoţia se vorbeşte deja despre un ‘Crăciun online’

Executivul european urmează să dezvăluie până la sfârşitul anului o nouă legislaţie, “Digital Services Act”, pentru a reglementa mai bine giganţii înaltelor tehnologii în materie de gestionare a datelor, dezinformare şi în special discursuri ale urii.

Luni, vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a estimat că lupta împotriva conţinuturilor de ură online trebuie să fie însoţită de “garanţii” necesare pentru protejarea libertăţii de exprimare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.