X

Franța introduce sancţiuni pentru difuzarea online a unor informaţii personale ce ar putea ‘pune în pericol viaţa altor persoane’

Premierul francez Jean Castex a anunţat vineri introducerea de sancţiuni pentru difuzarea online a unor informaţii personale ce ar putea “pune în pericol viaţa altor persoane”, după asasinarea, în urmă cu o săptămână, a unui profesor de istorie în regiunea pariziană, informează AFP, potrivit agerpres.

Legea împotriva separatismului ce va fi prezentată pe 9 decembrie va include “posibilitatea de a-i sancţiona pe cei care postează online informaţii personale ce pun în pericol viaţa altora”, a spus Castex, citând cazul profesorului Samuel Paty, a cărui identitate şi numele colegiului la care preda au fost publicate pe internet de părintele unui elev şi un predicator islamist.

Citește și : Un italian bănuit de 160 de violuri în Germania a fost arestat de trupele speciale în Franţa

El a anunţat de asemenea “o întărire a protecţiei funcţionarilor şi agenţilor publici”, în scopul “penalizării celor care fac presiuni” asupra lor, “prin cuvinte sau comportamente, cum s-a întâmplat la Conflans-Sainte-Hornorine la adresa lui Paty şi a directoarei colegiului”.

Premierul francez a făcut şi un prim bilanţ al controalelor efectuate pe parcursul săptămânii la responsabili de asociaţii islamiste.

Jean Castex a anunţat că au fost efectuate “56 de vizite” la domiciliu şi au avut loc 27 de arestări, după semnalări de conţinuturi online ilicite.

“S-a decis efectuarea a 123 de vizite la domiciliu şi 56 au fost deja efectuate”, a declarat premierul francez, precizând că “1.279 de semnalări pe platforma Pharos, serviciu dedicat semnalării de conţinuturi ilicite pe internet, au permis 27 de arestări”.

Premierul francez a anunţat o întărire a efectivelor platformei de supraveghere a reţelelor, precum şi crearea “unui departament specializat al Parchetului din Paris pentru centralizarea urmăririlor şi îmbunătăţirea eficacităţii lor”.

În ceea ce priveşte lupta împotriva urii online, Castex a precizat că ea se va face în mod concertat cu directivele Comisiei Europene.

Citește și : Restricţii dure în UK! În Scoţia se vorbeşte deja despre un ‘Crăciun online’

Executivul european urmează să dezvăluie până la sfârşitul anului o nouă legislaţie, “Digital Services Act”, pentru a reglementa mai bine giganţii înaltelor tehnologii în materie de gestionare a datelor, dezinformare şi în special discursuri ale urii.

Luni, vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a estimat că lupta împotriva conţinuturilor de ură online trebuie să fie însoţită de “garanţii” necesare pentru protejarea libertăţii de exprimare.

Tags: Conflans-Sainte-HornorineJean CastexonlinesanctiuniVera Jourova
Categorii: Diaspora