Franța: Macron, vizită de 14 ore la Salonul Agriculturii

Publicat:

Emmanuel Macron a pledat, în cele 14 ore ale unei vizite la Salonul Agriculturii, cu o oră mai mult decât anul trecut, pentru o Europă care să-şi regăsească ”suveranitatea alimentară”, în mijlocul unei mulţimi de vizitatori şi agricultori binevoitori, relatează AFP, potrivit News.ro .

Şeful statului francez, care a sosit la porţile Versailles sâmbătă la ora locală 8.47 (9.47, ora României), a depus eforturi să ofere asigurări unei lumi agricole tot mai îngrijorate, promiţând o Politică Agricolă Comună (PAC) ”reinventată”, care să asigure ”suveranitatea alimentară, de mediu şi industrială” a Europei. El a plecat de la eveniment la ora loocală 23.27 (duminică, 0,37, ora României).


Citește și : O nouă lovitură pentru Maduro. Un al cincilea militar îl abandonează şi i se alătură lui Guaido

Cu trei luni înaintea alegerilor europene şi în plină renegociere a PAC, Macron a avut ocazia să-şi prezinte viziunea unei politici care să-i protejeze pe agricultori şi pe consumatori de marile puteri agricole mondiale – China, Rusia şi Statele Unite.

”Vom aştepta faptele, dar el pare că a înţeles problematica agricolă”, a reacţionat Samuel Vandaele, de la Sindicatul tinerilor agricultori.

Invers, Marine Le Pen, preşedinta Rassemblement national (fostul FN, extremă dreapta), a denunţat ”discursul mincinos” al preşedintelui, care ”s-a ferit să explice că marele său proiect de «PAC ambiţioasă» este în opoziţie totală cu reforma actuală efectuată de Berlin şi Bruxelles”.

Temându-se la rândul lor de o scădere a ajutoarelor agricole europene, Les Républicains (LR, opoziţie) au pledat sâmbătă pentru ”o menţinere a bugetului PAC”.

Comiarul european al Agriculturii, irlandezul Phil Hogan, a declarat pentru AFP că ”împărtăşeşte mult” viziunea lui Macron, ”mai ales cu privire la veniturile agricultorilor, tranzişia ecologică şi modernizarea” PAC.

Vizibil încântat că se află acolo, Macron a parcurs apoi încet aleile, oprindu-se să discute la fiecare pas, ceea ce a condus la o întârziere cu câteva ore în programul său.

Atmosfera acestor discuţii improvizate – cea mai îndelungată baie de mulţime a şefului statului de la începutul crizei ”vestelor galbene” – a rămas plăcută, punctată de numeroase aplauze şi încurajări, în pofida faptului că ici-colo s-a fluierat şi s-a strigat ”Macron, demisia”.

Citește și : Arabia Saudită numește un nou ambasador în SUA

Câteva ”veste galbene” care au încercat să se apropie, inclusiv Eric Drouet, o figură a mişcării, au fost ţinute la distanţă de numeroase forţe de securitate.

46.000 DE VESTE GALBENE LA ”ACTUL 15”

Ministerul francez de Interne a anunţat că cel puţin 46.000 de persoane au manifestat sâmbătă, în cadrul ”actului 15”, a cincisprezecea zi de mobilizare a mişcării ”vestelor galbene”, dintre care el puţin 5.800 la Paris.

Săptămâna trecută, 41.500 de persoane au manifestat în întreaga ţară, potrivit aceleiaşi surse, contestată de mişcare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.