X

Franța: Ministrul de interne denunţă “o strategie a profesioniştilor dezordinii” în urma mobilizării mişcării “Vestelor galbene”

Ministrul de interne Christophe Castaner a denunţat sâmbătă “o strategie gestionată de profesionişti ai dezordinii” la finalul unei zile de violenţe fără precedent la Paris în urma mobilizării mişcării “Vestelor galbene”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“A existat o strategie gestionată de profesionişti ai dezordinii, profesionişti ai distrugerii”, a declarat ministrul pe postul TF1, evocând seara o situaţie “mai calmă”, “dar încă nu total securizată” în capitală.

Citește și : Drapelele americane, în bernă 30 de zile după moartea lui George H.W. Bush

“La ora la care vă vorbesc Piaţa Stelei şi Arcul de Triumf au fost recucerite de forţele de securitate. Există câteva grupuri de câteva zeci de persoane care continuă să cutreiere Parisul şi pe care încercăm să le neutralizăm. Există în continuare câteva incendii, dar majoritatea au fost neutralizate de pompieri”, a completat Castaner.

Vorbind despre peste o sută de răniţi la finalul acestei zile de violenţe, ministrul a precizat că o “vestă galbenă” este în prezent “în comă” după ce peste ea a căzut un grilaj.

În contextul în care prefectura din Paris vorbea în jurul orei locale 20.30 despre un bilanţ de 287 de reţineri, ministrul i-a acuzat pe “cei care au venit să jefuiască, să spargă, să fure, să rănească, chiar să ucidă”.

Christophe Castaner a apărat strategia menţinerii ordinii decise cu prilejul celei de a treia zile de mobilizare naţionale, care a însemnat deschiderea Champs-Elysées pentru manifestaţie, dar după controale de identitate.

“Eu îmi doresc, împreună cu prim ministrul, să întind o mână, să spun că această arteră este accesibilă, dar nu pentru spărgători. Ei au rămas lângă Arcul de Triumf şi au atacat imediat. S-au camuflat printre Vestele galbene”, a afirmat Castaner.

Citește și : Lupte de stradă la Paris după escaladarea protestelor „Vestelor galbene”

“Spărgătorii sunt indivizi răi. Ei pun în faţă Vestele galbene cu care au venit, pe care le-au incitat în timpul zilei şi pe ei i-am arestat”, a adăugat el.

Majoritatea celor 287 de persoane “nu fac parte dintr-un profil militant cunoscut şi recunoscut”, a mai spus Christophe Castaner.

Tags: Arcul de TriumfChamps-ElyseesChristophe CastanerparisprofesioniştiViolente
Categorii: Diaspora