X

Franţa pare să asimileze islamul în general ameninţării teroriste, potrivit Human Rights Watch

Franţa pare să asimileze islamul în general ameninţării teroriste, a estimat marţi Kenneth Roth, directorul general al organizaţiei nonguvernamentale Human Rights Watch, într-un interviu acordat AFP în ajunul publicării raportului său anual, potrivit agerpres

“Am fost profund îngrijoraţi de modul în care a răspuns guvernul francez ameninţării teroriste. Da, există acte de violenţă, dar guvernul pare să asimileze islamul în general ameninţării teroriste, ceea ce este o enormă greşeală”, a apreciat Roth, în interviu acordat din Geneva.

Citește și : OMS nu caută în China vinovații pentru răspândirea coronavirusului

“Franţa, în pofida tradiţiei sale de laicitate, trebuie să găsească un mijloc de a respecta dreptul oamenilor de a crede şi de a-şi manifesta credinţa, cât timp nu au loc violenţe. Dacă guvernul diabolizează o credinţă, oricare ar fi aceasta, şi o asimilează cu violenţa, acest lucru îi va îndepărta pe oameni de Stat şi va împinge religia spre clandestinitate, ceea ce, într-un final, este extrem de periculos”, a subliniat responsabilul Human Rights Watch.

El a făcut referire astfel la două controversate proiecte de lege din Franţa, între care unul privind “securitatea globală” şi unul privind separatismul.

Articolul 24 al proiectului de lege privind securitatea globală a provocat nelinişte îndeosebi în presă, dar şi în rândul multor organizaţii de apărare a drepturilor omului, care consideră că acesta încalcă libertatea de informare. În forma iniţială, articolul 24 interzicea şi sancţiona difuzarea “rău-intenţionată” de imagini cu forţele de ordine, dar după criticile stârnite guvernul a lăsat pe seama legislativului grija de a găsi o nouă formulare, textul urmând să fie supus votului în Senat în ianuarie.

Citește și : UE grăbește lansarea noii generații de sateliți Galileo

“Este important să se recunoască faptul că ţine de jurnalismul legitim, militantismul civic legitim ca poliţiştii să poată fi fotografiaţi într-o situaţie de confruntare, ca mijloc de a reduce abuzurile poliţieneşti. Dacă eliminaţi aceste probe vizuale, daţi poliţiei posibilitatea de a face ce vrea. O simplă mărturie nu este niciodată suficientă pentru a face astfel ca poliţia să dea socoteală, iar probele vizuale sunt esenţiale”, a subliniat Roth.

Senatul s-a angajat să rescrie complet articolul în cauză, menţionează AFP.

Tags: frantaHuman Rights WatchIslamterorist
Categorii: Diaspora