Franţa pierde la CEDO un proces intentat de militanţii pro-palestinieni

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa pentru încălcarea libertăţii de exprimare a unor militanţilor pro-Palestina ce fuseseră condamnaţi pentru că au îndemnat la boicotarea produselor importate din Israel, informează AFP.

“Curtea constată că acţiunile şi declaraţiile reproşate reclamanţilor ţineau de exprimarea politică şi militantă şi se refereau la un subiect de interes general” şi consideră că a lor condamnare, în 2013, de Curtea de Apel din Colmar, “nu s-a bazat pe motive pertinente şi suficiente”, argumentează braţul juridic al Consiliului Europei.


CEDO a fost sesizată în 2016 de 11 membri ai “Colectivului Palestinian 68”. Promovând în departamentul Haut-Rhin campania internaţională a ONG-urilor palestiniene “Boicot, Retragerea Investiţiilor şi Sancţiuni”, reclamanţii au participat în 2009 şi 2010 la acţiuni într-un hipermarket din Illzach, lângă Mulhouse, pentru a-i îndemna pe clienţi să boicoteze produsele israeliene.

“Prin natura sa, discursul politic este adesea virulent şi sursă de polemici. El nu este mai puţin unul de interes public, exceptând cazul când degenerează într-un apel la violenţă, la ură sau la intoleranţă”, a subliniat CEDO într-un comunicat asupra deciziei sale.

“Apelul la boicot este recunoscut ca un drept al cetăţenilor!”, şi-a exprimat satisfacţia asociaţia Franţa-Palestina într-un comunicat.

În schimb, CEDO consideră că articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (“nu se poate impune pedeapsa fără o lege”) nu a fost încălcat de justiţia franceză.

Potrivit deciziei CEDO, Franţa trebuie să plătească fiecăruia dintre reclamanţi “380 de euro daune materiale, 7.000 de euro daune morale şi tuturor reclamanţilor împreună 20.000 de euro cheltuieli”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.