X

Franţa pledează pentru o ‘Europă a sănătăţii’

Franţa pledează pentru o ‘Europă a sănătăţii’, un set de metode comune care să permită armonizarea evaluării situaţiilor sanitare în Uniunea Europeană şi să coordoneze reacţiile, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru afaceri externe, Clément Beaune, potrivit AFP și agerpres.

“Unul dintre motivele pentru care există măsuri uneori diferite, alteori contradictorii, e faptul că nu avem o metodă europeană comună, o decizie europeană comună, pentru a evalua situaţia sanitară, pentru a spune că o anumită zonă este sub risc sau nu”, a explicat Clément Beaune la postul de radio France Inter.

Citește și: Omul de legătură între Washington și Berlin vorbește despre retragerea trupelor americane din Germania

“E vorba de o formă a unei Europe a sănătăţii care nu există şi care va trebui construită”, a adăugat el.

Ţările UE şi-au înmulţit măsurile naţionale în momentul declanşării epidemiei de COVID-19. Chiar şi în prezent, reacţiile la situaţii sanitare asemănătoare pot varia considerabil de la un stat membru la altul.

“Există un paradox în Europa, şi anume că avem o metodă de mii de pagini pentru a evalua deficitul până la a opta zecimală, dar nu avem aceleaşi metode pentru a evalua riscurile sanitare”, a insistat Clément Beaune.

Citește și: Parlamentul Turciei APROBĂ controlul asupra Twitter şi Facebook

“Acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus el. “Toate ţările recunosc astăzi că trebuie să avem aceste metode comune europene”, în special pentru a evita diferenţele de evaluare, a adăugat oficialul francez.

“E perfect coordonat şi perfect armonizat? Ca să fiu sincer, nu! Facem progrese? Da, nu mai suntem în aceeaşi situaţie ca la începutul crizei, când existau aceste atitudini de închidere ostile şi necoordonate” ale frontierelor, a spus el.

Tags: Clément Beaunecovid-19frantaparissănătateUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora