Franța și Polonia doresc o ‘strânsă cooperare’ în pofida divergenţelor pe care le-au avut în ultimele luni

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul polonez Beata Szydlo şi-au exprimat joi dorinţa pentru o ‘strânsă cooperare’, în pofida divergenţelor pe care le-au avut în ultimele luni, în special în chestiunea lucrătorilor detaşaţi, informează agerpres .

‘Am reuşit să clarificăm numeroase îndoieli. Există încă divergenţe, ceea ce este firesc’, a declarat Szydlo la Palatul Elysee, la finalul primei lor întrevederi bilaterale după alegerea lui Macron preşedinte al Franţei, în mai.


Cei doi lideri au făcut schimb de acuzaţii în timpul verii. Astfel, Macron a afirmat că Polonia merge ‘împotriva intereselor europene în mai multe probleme’ şi ‘pune în discuţie statul de drept’. Aceste cuvinte au fost calificate drept ‘arogante’ de Beata Szydlo.

‘Nimeni nu ignoră faptul că atunci când am fost ales, această relaţie nu era, fără îndoială, la nivelul său cel mai intens şi mai pozitiv, din diferite motive. Avem divergenţe pe care le-am dezbătut. De altfel, tocmai astfel trebuie să se structureze relaţia noastră. Însă noi avem şi puncte de convergenţă’, a declarat joi Macron.

El a anunţat că va efectua o vizită la Varşovia în 2018, anul în care se sărbătoreşte un centenar de la independenţa Poloniei.

Citește și : Guvernul Rwandei s-a oferit să găzduiască până la 30.000 de migranţi africani

În ceea ce priveşte delicata problemă a reformei justiţiei în Polonia, care preocupă Comisia Europeană şi Parlamentul European, Macron a subliniat că ‘nicio ţară membră a UE nu trebuie să judece reformele pe care o altă ţară este pe cale să le facă’, dar că Parisul aşteaptă avizul Comisiei cu privire la conformitatea acestora. ‘Dacă se dovedeşte că ceea ce s-a făcut nu este conform textelor europene, toată lumea va suferi consecinţe’, a precizat preşedintele francez.

‘Tot ce s-a făcut în Polonia se întâmplă respectând regulile, valorile şi legile’ europene, a dat asigurări Szydlo, aflată din octombrie 2015 în fruntea unui guvern conservator al partidului Dreptate şi Justiţie.

În ceea ce priveşte spinosul dosar al revizuirii directivei europene privind lucrătorii detaşaţi, dosar care opune cele două ţări, ‘vor trebui găsite alte compromisuri’ în ceea ce priveşte drepturile şoferilor de cursă lungă, potrivit premierului polonez.

Cei doi lider şi-au exprimat de asemenea dorinţa de a dezvolta schimburile economice între ţările lor, care se ridică la 17 miliarde de euro pe an, ceea ce transformă Polonia în primul partener al Franţei în Europa Centrală şi de Est. Prioritatea este acordată sectoarelor apărării (Franţa încearcă să vândă Poloniei submarine Scorpene), industriei şi domeniului nuclear.

Guvernul condus de Beata Szydlo a hotărât anul trecut în octombrie să anuleze un contract-cadru semnat de predecesorul executiv polonez cu compania europeană Airbus pentru achiziţia a 50 de elicoptere multirol EC-725 Caracal, contract în valoare de circa 3,5 miliarde de dolari. În urme acestei decizii, preşedintele francez de la acea vreme, Francois Hollande, şi ministrul său al apărării, Jean-Yves Le Drian, şi-au anulat vizitele oficiale programate în Polonia.

Responsabilii polonezi au motivat anularea înţelegerii cu Airbus prin faptul că ea nu conţinea un progam de investiţii compensatorii în Polonia (offset) prin care să fie susţinută industria acestei ţări. Dar presa a speculat că în această decizie ar fi jucat un rol şi orientarea proamericană a actualului guvern de la Varşovia, care ar fi dorit mai degrabă un contract cu o companie din SUA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.