X

Franța: Preşedintele Macron deplânge creşterea retoricii rasiste şi antisemite

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a deplâns marţi creşterea retoricii rasiste şi antisemite, ‘pe cale să se agraveze’ în suburbii, şi a radicalizării religioase, într-un discurs mult aşteptat în legătură cu aşa-numitele ‘cartiere prioritare’, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Există o muncă de combatere a retoricii rasiste şi antisemite pe care noi o vom continua’, a spus el, estimând că ‘trebuie să privim lucrurile în faţă: această tendinţă se înrăutăţeşte’.

Citește și : Hawaii: Lava vulcanului Kilauea amenință o uzină geotermală de pe Insula Mare

Însă, a subliniat el, ‘discursul antisemit nu este Franţa, discursul rasist nu este Franţa’.

Şeful statului a vorbit şi despre ‘problema radicalizării care, în anumite cartiere, a câştigat, este pe cale să câştige şi este în creştere’.

‘Acest lucru se aplică tuturor zonelor şi nu este rezervat cartierelor, chiar dacă este o problemă specifică, după cum bine ştim, în cartierele cele mai dificile’, a subliniat el, menţionând că ‘unii, în numele religiei, sunt pe cale să construiască căile radicalizării’ cu ‘un vis al morţii’.

‘Premierul (Edouard Philippe) a anunţat în februarie o strategie foarte structurată de luptă împotriva radicalizării’ şi un coordonator va fi prezentat în câteva zile pentru ‘a asigura implementarea pe deplin a acestei strategii’, a reamintit el.

Citește și : Egipt: Armata şi-a intensificat demolările de locuinţe în regiunea Sinai (HRW)

‘Republica nu trebuie să vorbească despre credinţele religioase’, ci trebuie să ‘le ofere tuturor cetăţenilor posibilitatea de a crede sau de a nu crede’ în respectarea ‘regulilor Republicii’, a mai spus Emmanuel Macron.

Tags: antisemitefrantaMacronretoricisuburbii
Categorii: Diaspora