X

Franţa promite un ‘efort excepţional’ pentru a-i primi pe teritoriul său pe militanţii pentru drepturile omului din Afganistan

Franţa promite “un efort excepţional” pentru a primi pe teritoriul său personalităţile afgane ameninţate pentru angajamentul lor în favoarea drepturilor omului şi a subliniat că este una dintre puţinele ţări europene care continuă să acorde vize la Kabul, a anunţat preşedinţia, citată de AFP, potrivit agerpres.  

“Ţinând cont de susţinerea constantă a Franţei faţă de personalităţi, bărbaţi şi femei, din cadrul societăţii civile afgane – artişti, jurnalişti, apărători ai dreptului – care se confruntă cu un risc pentru viaţa lor din cauza angajamentului pentru libertatea de expresie, de opinie sau pentru drepturile omului, un efort excepţional este în curs pentru a le facilita accesul la teritoriul francez”, a precizat Palatul Elysée.

Citește și : OMS se opune vaccinării obligatorii

Din cauza unei situaţii de securitate degradate, “Franţa îşi menţine capacitatea de a elibera vize la Kabul, unde numai două alte ţări europene fac la fel”, a adăugat preşedinţia franceză.

Parisul precizează că a organizat din luna mai primirea a 625 de afgani angajaţi în structurile franceze prezente în Afganistan şi susceptibile de a fi ameninţate şi a familiilor lor.

Franţa, care a recurs în ultimii ani la civili recrutaţi local pentru a-şi ajuta forţele şi personalul de la faţa locului, în special interpreţi, a organizat deja primirea a 550 de persoane şi a familiilor lor între 2013 şi 2015, şi a alte 800 în 2018 şi 2019, a mai precizat Palatul Elysée.

Ca şi alte ţări europene, Franţa a suspendat din luna iulie expulzările de migranţi afgani cărora li s-a respins cererea de azil, din cauza luptelor între talibani şi forţele pro-guvernamentale.

Talibanii se află acum la porţile Kabulului, după ce au reuşit să cucerească în câteva zile cea mai mare parte din jumătatea de nord a ţării.

Citește și : 22 de algerieni au fost arestaţi pentru declanşarea masivelor incendii de vegetaţie

Tags: frantakabulPalatul Elyseetalibani
Categorii: Diaspora