X

Franţa îşi redefineşte priorităţile strategice. Bugetul apărării va creşte la 2% din PIB până în 2025

Franţa îşi va dezvălui vineri mizele strategice, revizuite ţinând cont de ameninţarea teroristă şi de incertitudinea americană, pe o nouă bază ce va defini priorităţile în domeniul apărării ale preşedintelui Emmanuel Macron, care a promis deja o creştere anuală a bugetului armatei cu 1,7 miliarde de euro în timpul mandatului său de cinci ani, în scopul de a spori eforturile pentru apărare la 2 % din PIB până în 2025, respectiv la 50 miliarde de euro, faţă de 32 de miliarde de euro în prezent, scrie miercuri într-un comentariu AFP, potrivit agerpres.

Această revizuire strategică a forţelor armate, cuprinsă într-un document de 50 de pagini, redactat de către un comitet format din 16 personalităţi, va fi prezentată în prealabil miercuri Consiliului pentru Apărare, înainte de a fi transmisă vineri preşedintelui Macron.

În document sunt stabilite ”interesele şi priorităţile” Franţei, având în vedere contextul geopolitic ”actual şi previzibil”, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Citeşte şi: Ministrul de externe spaniol spune că discursul lui Carles Puigdemont este ‘UN TRUC’

Revizuirea strategică respectivă actualizează Cartea Albă privind Apărarea şi Securitatea Naţională, adoptată în 2013, în timpul fostului preşedinte socialist Francois Hollande, în contextul atentatelor jihadiste care au zguduit Franţa şi Europa în ultimii ani.

De la acea dată, amploarea ameninţării teroriste s-a schimbat, ameninţarea rusească şi cea cibernetică au sporit, ”precum şi incertitudinile legate de unii parteneri cheie”, odată cu Brexit-ul şi alegerea lui Donald Trump, a subliniat o sursă diplomatică.

După ce a lăsat să planeze îndoiala asupra angajamentelor americane în Europa, Donald Trump ameninţă să pună în cauză acordul privind programul nuclear iranian, cu riscul de a deschide Cutia Pandorei reprezentată de proliferarea nucleară, şi ”să distrugă în totalitate” Coreea de Nord, care îl sfidează zilnic în această chestiune.

Apărarea europeană, din care Emmanuel Macron a făcut una dintre priorităţile sale, va ocupa de asemenea un loc în centrul acestor mize.

”Fenomenul terorist este în prezent ameninţarea cea mai vizibilă şi mai perceptibilă”, afirma Macron pe 13 iulie, evocând revizuirea strategică. ”Dar ea este departe de a fi singura. Apariţia, reafirmarea unor politici de forţă riscă să inflameze din nou lumea”, adăuga el, într-o aluzie la Rusia, China sau Iran.

Revizuirea strategică va permite totodată o regândire a viitoarelor misiuni ale forţelor armate, îndeosebi în teatrele de operaţiuni din străinătate.

Citeşte şi: Donald Trump decretează Starea de DEZASTRU natural în California din cauza incendiilor masive – FOTO/VIDEO

În Africa, de exemplu, Franţa doreşte ca statele din regiune să preia treptat sarcina referitoare la apărarea lor, începând cu forţa comună G5 Sahel, care îşi va demara în curând operaţiunile.

Prăbuşirea grupării Stat Islamic (SI) în Irak şi Siria ar urma în schimb să lase loc rapid unor marje de manevră pentru reducerea prezenţei militare franceze în această regiune.

”Ce se poate spera din această revizuire este de a face ordine în cazul misiunilor şi de a pune în concordanţă misiunile şi mijloacele”, este de părere generalul Vincent Desportes, care deplânge ”înmulţirea misiunilor fără o sporire în paralel a mijloacelor” în ultimii ani.

Tags: buget de aparareChinaCoreea de NordDonald TrumpEmmanuel MacronFrançois HollandefrantaG5 SahelIranrusiaStat Islamic (SI)Vincent Desportes
Categorii: Diaspora